Kandidaturu Grada Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine podržao je i pobratimski Grad Istanbul na čelu sa gradonačelnikom Kadirom Topbaşom. \’\’Sarajevo je centar zemlje u kojoj se odvijaju historijski događaji i čiji značaj direktno utječe na modernu povijest Evrope i svijeta. Sarajevo je jedinstven grad historije, kulture, umjetnosti i otvorenosti za sve generacije i sve razlike. Grad koji povezuje utjecaje civilizacija evropsko-mediteranskog područja i u kojem se ističu prisustvo svjetskih civilizacija, religija i načina života njegovih građana\’\’, istaknuto je u Pismu podrške.

U pismu je dalje navedeno da \’\’posebna vrijednost Sarajeva u svako doba, uključujući najteža vremena za grad i njegove građane, jesu napori u obnavljanju njegovih vrijednosti zahvaljujući bogatom kulturno-historijskom naslijeđu, oslanjajući se na religiju, izgrađujući snažne veze s evropskim i svjetskim gradovima kao jedinstvena prijestolnica mira i suživota\’\’.

\’\’Sarajevo je grad prijatelj koji je, kroz svoju modernu historiju i u proteklim stoljećima, predstavljao jedinstven spoj kulture centralne i jugoistočne Evrope, Balkana i Mediterana. Uvjereni smo da će dodjela naslova prijestolnice kulture Evrope samo potvrditi ono što danas prepoznajemo u Sarajevu, kroz našu zajedničku saradnju na projektima razvoja i stvaranja novih vrijednosti i novih gradskih zajednica\’\’, navedeno je, između ostalog, u Pismu podrške gradonačelnika Istanbula.

Inače, Istanbul je zajedno sa  Pečuhom i Esenom bio nosilac naslova Evropska prijestolnica kulture 2010. godine.

[WPIMPINLINE:Kadir%20Topbaş.jpg]