Zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović u ime Grada Sarajeva pozdravio je likovni i muzičko-poetski perfomans učenika novosarajevskih osnovnih škola „Pofalići“, „Malta“, Ćengić Vila I“, „Velešički heroji“ i Osnovne muzičke škole, koji je održan danas u prostorijama M.Z. „Željeznička“, s ciljem moralne podrške građanima i djeci Japana u ovim teškim trenucima, kako za njih tako i za cijelo čovječanstvo. „Ovaj projekat predstavlja most prijateljstva Japana i BiH kroz simbol japanske trešnje. Učenica KŠC Ana Marija Toplan pročitat će pjesmu „Naušnice od trešanja“ književnika Mirsada Bećirbašića, dok će ostali osnovci svoje likovne radove posvetili japanskoj trešnji“, kazala je Suzana Dedić, predsjednica Udruženja za promoviranje dječijeg stvaralaštva „Djetlić“, koje je zajedno sa književnikom Mirsadom Bećirbašićem iniciralo ovaj projekat.

Projekat su podržali japanska nevladina organizacija iz Tokija „IPIL-IPIL no KAO“ i njena predsjednica Ito Toshiko, kao i Služba za društvene djelatnosti Općine Novo Sarajevo.

Inače, japanska fondacija „IPIL-IPIL no KAI“ je sadnice japanske trešnje, još od 2002. godine, u više navrata donirala gradu Sarajevu. Japanske trešnje, koje su prije Sarajeva dobili Vašington i Berlin, predstavljaju simbol mira i snagu umjetnosti i stvaranja nasuprot razaranja i uništenja.