Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, njen zamjenik Josip Jurišić, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Marin Ivanišević i članovi Komisije GV za međunarodnu saradnju primili su danas višečlanu delegaciju pobratimskog Grada Friedrichshafena, koju predvodi  gradonačelnik Josef Buchelmeier. Prijemu su prisustvovali i njemački ambasador u BiH Michael Schmunk, pukovnik njemačkog kontingenta EUFOR-a Gerlach Klaus Albert, direktor Dječijeg doma "Bjelave" Amir Zelić i direktor Doma zdravlja "Omer Maslić"dr. Muhamed Kadenić.

Gradonačelnica Borovac u pozdravnom obraćanju delegaciji Friedrichshafena prisjetila se 1972. godine kada su uspostavljene pobratimske veze naša dva grada. "Do rata razvijali smo snažnu privrednu saradnju, posebno firme Famos i Zepelin. U ratu smo imali veliku podršku od vas i ja se ovom prilikom koristim da u ime Grada i građana Sarajeva zahvalim na svoj pomoći, a posebno na donacijama nakon rata koje su pomogle obnovu Doma zdravlja "Omer Maslić", Dječijem domu "Bjelave" i na poklonu impozantne skulpture "Zvjezdani put" Helmuta Lutza.", rekla je Borovac.

Gradonačelnik Josef Buchelmeier istakao je kako su građani Friedrichshafena ponosni na 35. godina uspješne saradnje i veza sa Gradom Sarajevom i da je ona mnogo doprinijela  Friedrichshafenu. "Pored dobre kulturne saradnje danas želja nam je da ponovno unaprijedimo privrednu saradnju. Također smo spremni pomoći Dječijem domu Bjelave, koji je nedavno doživio tešku nesreću, tako što ćemo ugostiti desetero djece i dvije njegovateljice u Friedrichshafenu.", rekao je Buchelmeier.

Na prijemu je od Udruženja "Pro Sarajevo" iz Friedrichshafena uručen donatorski ček u vrijednosti po 5.000 EUR-a Dječijem domu "Bjelave" i Domu zdravlja "Omer Maslić". Poklone su preuzeli direktori ovih ustanova Amir Zelić i Muhamed Kadenić.

Izvor: Gradska uprava