Gradonačelnici Sarajeva i Pule Alija Behmen i Boris Miletić danas su potpisali  Sporazum o bratimljenju između Grada Sarajeva i Grada Pule. Prema Sporazumu, gradovi će se zalagati za daljnje jačanje prijateljstva i unapređenje međusobne saradnje na svim područjima od interesa za građane Sarajeva i Pule. Također će razmjenjivati informacije i iskustva na područjima djelovanja u okviru nadležnosti gradske uprave: lokalna samouprava, kultura, obrazovanje, turizam, pitanja mladih, zdravstvo i socijalna politika, gradske javne službe, zaštita i očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa, zaštita okoline, strategija razvoja malih i srednjih preduzeća, međunarodni odnosi, sport i druga područja od međusobnog interesa za oba grada.  

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen zahvalio je svima koji su doprinijeli da se današnjim potpisom na ovaj sporazumom formalizira intenzivna saradnja između Sarajeva i Pule, Kantona Sarajevo i Istarske županije, pogotovo u oblasti kulture, privrede i turizma. Kao jednu od oblasti saradnje naveo je dva filmska festivala – Sarajevo film festival i Pula film festival, za koje je izražena inicijativa o umrežavanju, a povodom 60. godišnjice festivala u Puli.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić kazao je tom prilikom da građani Pule na spomen Sarajeva osjećaju pozitivnu emociju, te da je ovaj sporazum obostrani most saradnje između Pule i Sarajeva. „Vjerujem da ćemo ovim činom potaknuti naše kulturne djelatnike, omogućiti razmjenu studenata, kao i da djeca grada Sarajeva dođu na ljetovanje u Pulu, odnosno da djeca Pule provedu zimski raspust skijajući se na sarajevskim olimpijskim planinama. Možemo puno jedni od drugih naučiti ali i pomoći kad je riječ o pristupnim fondovima EU“, kazao je on.

.jpg]

Zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Tatjana Ljujić – Mijatović podsjetila je kako je Gradsko vijeće u maju ove godine na prijedlog gradonačelnika donijelo odluku o bratimljenju Sarajeva i Pule. Time je, kako je kazala, snažno podržalo ciljeve navedene u danas potpisanom Sporazumu.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Denis Martinčić podsjetio je kako dva grada imaju puno dodirnih tačaka, da mogu biti od velike pomoći jedan drugome te izrazio nadanje „da ćemo vrlo brzo zajedno biti u Evropi – zajednici ujedinjenih evropskih naroda“.

Inicijativa za bratimljenje Sarajeva i Pule potekla je prilikom posjete delegacije Grada Pule Gradu Sarajevu u julu prošle godine, a na temelju intenzivne i dobre saradnje koju dva grada ostvaruju već nekoliko godina. Inicijativu za bratimljenje podržala su gradska vijeća oba grada, te Vlada Republike Hrvatske  i Ministarstvo vanjskih poslova.

Pored gradonačelnika Borisa Miletića u delegaciji Grada Pule se još nalaze: zamjenica gradonačelnika Vera Radolović, predsjednik Gradskog vijeća Denis Martinčić, pročelnik Kabineta župana Istarske županije Miodrag Čerina i pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić.

Prijemu i svečanom potpisivanju sporazuma o bratimljenju prisustvovali su  zamjenica ambasadora Republike Hrvatske u BiH Maja Foretić – Pećnik, zamjenici gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji i Miroslav Živanović, zamjenici predsjedavajućeg Gradskog vijeća Tatjana Ljujić – Mijatović i Salko Nikšić, sekretar Gradske uprave Milorad Kojović i pomoćnici gradonačelnika Sarajeva, te predstavnici NVO-a „OXFAM” i „USAID-Sida FIRMA projekta”.

Delegacije Grada Sarajeva i Grada Pule danas su također odale počast i položile cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. povodom 21. septembra – Međunarodnog dana mira.