Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i gradonačelnik Madrida Alberto Ruiz-Gallardon danas su u Madridu potpisali Sporazum o bratimljenju Sarajeva i Madrida. Shodno tekstu Sporazuma Sarajevo i Madrid kao gradovi pobratimi razvijat će privredne, kulturne i druge odnose za čim postoji obostrani interes a u skladu sa tradicionalnim prijateljstvom naroda Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije.

"Ovo bratimljenje sa Madridom smatramo velikom šansom da na osnovu razvijanja partnerske saradnje u svim segmentima koji su od obostranog interesa dobijemo podršku Evropske unije koja potiče diplomaciju gradova i za to ima predviđene fondove. Madrid je grad od kojeg možemo preuzeti bogata i korisna iskustva u funkcionisanju glavnog grada, njegovom uređenju prema evropskim standardima a posebno iskustva sa njegovog puta koji je prešao od početka stabilizacije i pridruživanja sa EU do danas. Od danas Madrid je grad naš pobratim i grad prijatelj na čiju podršku vjerujem možemo računati i u pogledu evropskih integracija koje predstavljaju našu budućnost.", istakla je nakon potpisivanja gradonačelnica Borovac.

Gradonačelnik Madrida Alberto Ruiz-Gallardon istakao je kako mu je velika čast što Madrid i Sarajevo uspostavljaju pobratimske veze na osnovu kojih će moći mnogo zajednički učiniti za dobrobit svojih građana  u okviru evropskih institucija i evropskih integracija. "Madrid je tridesetih godina prošloga stoljeća prošao kroz velike patnje, baš kao i Sarajevo devedesetih, ali do danas Madrid se mnogo razvio i postao u potpunosti otvoren grad. To su samo neke sličnosti koje nas vezuju.", naglasio je gradonačelnik Ruiz-Gallardon.

Gradonačelnica Borovac na ceremoniji potpisivanja Sporazuma u ime Bosne i Hercegovine i Grada Sarajeva zahvalila se narodu i Vladi Kraljevine Španije za svu pomoć i podršku BiH u ratu i nakon rata.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su i ambasador BiH u Španiji Nj.E.Josip Brkić, te hrvatski, srbijanski, mađarski i bugarski ambasadori u Kraljevini Španiji koji su gradonačelnicima Sarajeva i Madrida čestitali na ovom velikom činu. Osim Madrida, Sarajevo je pobratim i sa Gradom Barcelonom.

Ceremonija potpisivanja Sporazuma o bratimljenju upriličena je u okviru Međunarodne konferencije pod nazivom "Koje politike su potrebne za globalizaciju gradova?" na kojoj učestvuje i gradonačelnica Borovac koja će se skupu obratiti prezentacijom čija je tema: "Poboljšanje integracije različitih socijalnih i entičkih grupa u smislu normalizacije u gradu".

Izvor: Gradska uprava