Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i načelnik Općine Stari Grad Mustafa Resić danas su potpisali Sporazum o  finansiranju projekta deminiranja Trebevića. Ovim sporazumom Grad Sarajevo i Općina Stari Grad osigurali su po 100.000 KM za projekte deminiranja ovog najpopularnijeg sarajevskog izletišta, koje će do jeseni naredne godine, konačno biti u potpunosti očišćeno od mina.

Pod minama je kao ratna ostavština bilo 1.139.000 kvadratnih metara površine Trebevića. U narednoj godini bit će deminirano preostalih 179.000 kvadratnih metara površine, za šta je neophodno 400.000 KM.

Za deminiranje Trebevića bilo je urađeno 39 projekata, od kojih je do kraja 2006. realizirano njih 25. U toku je deminiranje na osam lokaliteta na Trebeviću, a u narednoj godini bit će realizirano još šest. Time će biti omogućeno da Trebević bude konačno očišćen od mina i vraćen građanima Sarajeva, kazali su na ceremoniji potpisivanja Sporazuma gradonačelnica Borovac i načelnik Resić.

Pored Grada Sarajeva i Općine Stari Grad, najveći donator za deminiranje Trebevića putem Međunarodnog fonda za deminiranje je Američka vlada, te Norveška narodna pomoć.

Također, gradonačelnica Semiha Borovac danas je sa direktorom KJKP GRAS Šaćirom Boškailom potpisala Sporazum kojim Grad Sarajevo preuzima obavezu izrade projektne dokumentacije za obnovu trebevićke žičare. Grad Sarajevo će izdvojiti 50.000 KM za ove namjene, a očekuje se da će se u projekat obnove žičare uključiti i brojni donatori.

Uz potpuno deminiranje Trebevića, izrada projektne dokumentacije za obnovu žičare još jedan je korak ka vraćanju starog sjaja ovoj planini,. nekada poznatoj kao oazi mira i zelenila, te jedinstvenom turističkom i rekreativnom centru.

Izvor: Gradska uprava