Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Adem Zolj danas su u prostorijama Gradske uprave potpisali Sporazum o zajedničkom finansiranju izrade izvedbenog projekta biciklističke staze, dionica Nedžarići-Skenderija. Staza bi išla uz glavnu gradsku longitudinalu u oba pravca. Ukupna vrijednost izrade ovog projekta iznosi 48.000 KM, s tim da Grad Sarajevo učestvuje sa 25.000, a Direkcija sa 23.000 KM. Grad Sarajevo će biti nosilac realizacije Sporazuma, te će provoditi postupak javne nabavke potrebne za izradu ovog izvedbenog projekta.

„Evidentna je popularizacija biciklizma u gradu Sarajevu koja se ogleda u sve većem broju biciklista, pogotovo mladih, koji to prijevozno sredstvo koriste ne samo u rekreativne svrhe nego sve više i u transportne. S druge strane, razvoj biciklističkog prometa u urbanim sredinama pozitivno utiče na zdravlje, ekologiju, uštedu energije, a pogotovo na saobraćaj, koji je zagušen u gradu Sarajevu,“ istaknuo je Komšić.

Gradonačelnik je dodao da je u prvoj fazi planirana biciklistička staza na dionici Nedžarići–most Skenderija sa mogućnošću da se proširi do mosta Čobanija, a u drugoj fazi i do Bentbaše.

Prema riječima Adema Zolje, planira se tokom zime uraditi izvedbeni projekat biciklističke staze na dionici Nedžarići-Skenderija, kako bi se na proljeće iduće godine krenulo u njegovu realizaciju.

“Do kraja ove godine treba biti završena projektna dokumentacija i za biciklističku stazu  na dionici Hrasnica-Nedžarići. Općina Novi Grad zainteresirana je da se uključi u ovaj projekat tako što planira biciklističku stazu od Dobrinje“, kazao je Adem Zolj.

Pored staza, projekat predviđa i izgradnju parkinga za bicikle, klupe za odmor, javne česme te iluminaciju.