Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen potpisao je danas s direktorima KJKP „Park“ Rešadom Pašićem i JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Vahidom Muharemovićem Sporazum o realizaciji projekta „Posao za sve u 2011. godini“. Projekat podrazumijeva zapošljavanje minimalno 30 osoba sa područja grada Sarajeva u KJKP „Park“ na period do šest mjeseci, u kojem će kao radnici ostvarivati sva prava iz radnog odnosa.

\’\’Ovo je treća godina kako Grad uspješno realizuje ovaj Projekat. Projekat ima dvostruki značaj. Najprije, u vremenu ekonomske krize i rasta broja nezaposlenih želimo zaposliti određeni broj ljudi koji su prijavljeni na biroima rada,a s druge strane da naš grad učinimo ljepšim i urednijim. Nadam se da će nakon rebalansa budžeta Grada za 2012. godinu, novčani izos koji je planiran za realizaciju ovog Projekta biti nešto veći \’\’, istaknuo je gradonačelnik Behmen.

\’\’Angažirani radnici će vršiti poslove na hortikulturnom uređivanju grada, odnosno održavanju uređenih javnih površina i vodotoka. Do sadaje  praksa  pokazala da nakon isteka ugovora od 6 mjeseci, 10-12 % angažovanih radnika ostaju trajno zaposleni u preduzeću \’\’Park\’\’, kazao je Rešad Pašić, direktor KJKP \’\’Park\’\’.

Vahid Muharemović, direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo  izrazio je nadanje kako će radnici koji budu angažovani u komunalnom preduzeću uspjeti svojim radom i trudom obezbijediti svoj ostanak, te na taj način smanjiti stopu nezaposlenosti u Kantonu Sarajevo. Prema njegovim riječima, trenutno je na području KS registrovano oko 69 hiljada nezaposlenih.