Potpisan-Sporazum-o-osnivanju-javne-ustanove-Muzej-savremene-umjetnosti

Danas je pokrenuta pravna procedura za osnivanje javne ustanove Ars Aevi. Na osnovu odluke Gradskog vijeća Grada Sarajeva, od prije dva dana, danas su u prostorijama Gradske uprave Grada Sarajeva potpisali Sporazum zamjenik gradonačelnika Milan Trivić i predsjednik Fondacije „Ars Aevi“ Ilija Šimić. Time je otvoren put da glavni grad BiH u skoroj budućnosti dobije Muzej savremene umjetnosti.

potpisivanje

Nova javna ustanova treba da obezbijedi  trajno rješenje problema smještaja jedne od najvrijednijih umjetničkih kolekcija  u regionu.

„Stavljanjem potpisa na  Sporazum ova kolekcija je prešla u vlasništvo građana Sarajeva.  Time je počela praktična realizacija najvećeg projekta od javnog interesa nakon Zimske olimpijade 1984. godine“, istakao je zamjenik gradonačelnika Trivić.

potpisivanje 2

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić zahvalio je Italiji, zemljama Evropske unije i UNESCO-a na podršci projektu koja će omogućiti da se Sarajevo priključi glavnim gradovima koji imaju Muzej savremene umjetnosti.

potpisivanje 3-1

Svečanom potpisivanju Sporazuma prisustvovao  je i šef Kancelarije UNESCO-a u Sarajevu, Siniša Šešum koji je najavio mogućnost da UNESCO otvori „specijalni račun“ za finansiranje kreativnog centra Ars Aevi na Marijin Dvoru u Sarajevu.