Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i načelnik Općine Stari Grad Mustafa Resić danas su potpisali Sporazum o udruživanju sredstava za realizaciju projekta rasvjeta Baščaršije. Prema Sporazumu osvjetlit će se Gazi Husrev-begova i ulica Sarači, čime započinje realizacija druge faze Projekta javne rasvjete Baščaršije.

– Ovim projektom želimo da osvjetlimo i uljepšamo najreprezentativniji dio starog dijela grada Sarajeva koji je tursitički i najposjećeniji i koji namjeravamo kandidirati na listu UNESCO-ove svjetske kulturne baštine. Dakle, ne samo da će Baščaršija biti osvjetljena, nego će nakon Trgovki, biti sanirani oštećeni poslovni prostori i u Gazi Husrev-begovoj i ulici Sarači – istakla je gradonačelnica Borovac.

Prema riječima načelnika Općine Stari Grad "ovo su pionirski koraci u jednom velikom i važnom projektu iluminacije uređenja najdragocjenijeg prostora kulturne baštine u gradu Sarajevu."

– Pored iluminacije, namjeravamo izvršiti i popločavanje ovih ulica, te zaštititi lokalitet Baščaršije i Ferhadije od motornih vozila – istakao je načelnik Resić.

Grad Sarajevo je za iluminaciju ovih ulica iz Budžeta za 2007. godinu izdvojio 200.000 KM. Isti iznos obezbijedila je i Općina Stari Grad za sanaciju krovova i fasada na poslovnim prostorima u pomenutim ulicama. Nakon što se urade građevinsko-zanatski radovi, pristupit će se osvjetljenju Gazi Husrev-begove i ulice Sarači.

U toku su pripreme za obajvljivanje tendera za izbor najpovoljnijeg ponudžača za izvođenje radova na sanaciji objekata, odnosno za izvođenje iluminacije ovih ulica. U završnoj fazi je prikupljanje potrebnih saglasnosti kako bi se dobilo odobrenje za građenje. Obzirom da se na prostoru ovih ulica nalazi određen broj nacionalnih spomenika, odobrenje za izvođenje radova na iluminaciji izdat će Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

Izvor: Gradska uprava