Danas je u prostorijama Gradske uprave Grada Sarajeva potpisan Sporazum o ponovnom otvaranju za javnost kolekcije savremene umjetnosti Ars Aevi. Potpisnici Sporazuma, gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić, te federalni i kantonalni ministri kulture i sporta, Salmir Kaplan i Ivica Šarić,  obavezali su se da će iz budžeta institucija koje predstavljaju, izdvojiti po 100.000 KM za muzej. Sporazum je potpisan pod pokroviteljstvom ambasadora Republike Italije, Ruggero Corriasa. Gradonačelnik Komšić naglasio je kako bi Sarajevo kao glavni grad moralo imati muzej savremene umjetnosti. ‘’Poznata je činjenica da je zbirka Ars Aevi jedna od najvrednijih zbirki u Jugoistočnoj Evropi. Nažalost ta zbirka je posljednjih godina zatvorena u prostoru Skenderije i nije bila dostupna javnosti, ni našoj ni stranoj.

Možda najteža okolnost je što ni turisti koji su dolazili u Sarajevo nisu mogli vidjeti tu zbirku. Naše vlasti su odgovorne da ovu zbirku otvorimo za javnost i da započnemo izgradnju muzeja savremene umjetnosti\’\’, kazao je Komšić, te zahvalio ambasadoru Italije na podršci, kao i jednom od najpoznatijih svjetskih arhitekata Renzo Pianu, koji je Sarajevu poklonio projekat muzeja savremene umjetnosti.

Federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan, naglasio je kako je i do sada ovo ministarstvo podržavalo kolekciju Ars Aevi, međutim to nije bilo dovoljno za rad u punom kapacitetu.

Ivica Šarić, kantonalni ministar kulture i sporta, iskazao je uvjerenje da će potpisivanje ovog sporazuma voditi ka izgradnji muzeja Ars Aevi, i da će Sarajevo napokon imati sadržaje koji grad čine glavnim.

Italijanski ambasador, Ruggero Corrias, naglasio je značaj i važnost ove kolekcije: \’\’Kada sam došao u Sarajevo u augustu prošle godine našao sam blago koje je bilo sakriveno i zatvoreno. A tom blagu je Italija dala veliki doprinos. 06. februara Ars Aevi ponovo otvara svoja vrata za javnost: njegovo blago se vraća u kulturni život Sarajeva zahvaljujući zajedničkim naporima lokalnih institucija i Fondacije Ars Aevi. Od te tačke se kreće ka izgradnji budućnosti ove kolekcije. Sarajevo može postati balkanski Bilbao, sa svojim \’Guggenheim\’-om kojeg je projektovao Renzo Piano i sa djelima najvećih imena savremene umjetnosti\’\’, kazao je Corrias.