Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i guverner Grada Al Ahmedi (Država Kuvajt) Sheik Ibrahim Al Doaij danas su potpisali Sporazum o suradnji dvaju gradova. Sporazumom je utvrđeno da između dvaju gradova postoji obostrani interes za razvijanje kulturnih, privrednih i drugih odnosa u skladu sa tradicionalnim prijateljstvom naroda Bosne i Hercegovine i Kuvajta. „Odnosi naših dviju zemalja koji su davno započeli sada imaju šansu da se još razvijaju. Veoma smo zainteresirani za razvoj Bosne i Hercegovine na raznim poljima, tako misli naš narod i Vlada“, rekao je prilikom potpisivanja Sporazuma guverner Al Doaij.

Podsječajući kako je Grad Sarajevo pobratim sa Gradom Kuvajtom od 1998. godine, gradonačelnik Behmen je naglasio mogućnost privredne saradnje gradova dviju zemalja, posebno na polju turizma kao i kulturne saradnje.

Tokom današnjeg susreta dogovoreno je da privredne delegacije dvaju Gradova uskoro razmijene posjete Sarajevu i Al Ahmediju te razmotre mogućnosti za sklapanje konretnih ugovora čija bi realizacija bila osnov za unapređenje odnosa dva Grada i u konačnome sklapanju pobratimskih veza.

Današnjem svečanom činu potpisivanja Sporazuma prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović, te ambasador Države Kuvajt u BiH Nj. E.  Mohammad Fadel Khalaf H Al-Telaijy i ambasador BiH u Kuvajtu Nj. E. Jasin Ravašde.