Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i šef USAID – Sida FIRMA projekta David King potpisali su danas sporazum o suradnji između Grada Sarajeva i USAID-Sida FIRMA projekta, čime su naglasili spremnost da dijele zajedničke ciljeve na polju razvoja i promocije Sarajeva kao turističke destinacije. Projekat pod nazivom Fostering Interventions for Rapid Market Advancement/ Poboljšanje intervencija za brzi napredak na tržištu (FIRMA) koji finansiraju USAID i Sida je petogodišnji projekat koji je započeo sa aktivnostima u septembru 2009. godine s ciljem pružanja podrške održivom ekonomskom rastu, većem zapošljavanju i povećanju prihoda domaćinstava u Bosni i Hercegovini.

\’\’Grad Sarajevo i projekat FIRMA imaju zajedničke ciljeve razvoja i promocije Sarajeva kao turističke destinacije. Nastojanja projekta USAID-Sida i Grada Sarajeva usmjerena su ka usklađivanju njihovih sposobnosti, iskustava, metodologija i resursa radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva, koji se odnose na povećanje ekonomskog rasta, zapošljavanja i izvoza u sektoru turizma, te  osiguravanje održivosti rezultata\’\’ istaknuo je David King.

Gradonačelnik je naglasio da je od velike važnosti strancima i turistima predstaviti bh. stare zanate, folklor, multietničku i multireligijsku zajednicu i sve što je karakteristično i interesantno za našu zemlju.

\’\’Osnovni cilj projekta FIRMA je pomoći Bosni i Hercegovini da poboljša svoju sposobnost da se nosi s konkurentskim pritiskom i tržišnim izazovima unutar Evropske unije, te da se ovaj cilj ostvari kroz suradnju s tri ključna sektora bh. privrede, tj.  drvopreradom, turizmom i metaloprerađivačkom industrijom, kako bi se razvila i unaprijedila njihova produktivnost, veze sa tržištima, pristup finansijama, kompetentnost radne snage, kao i širi poslovni okvir i okvir politika unutar kojih sektori djeluju\’\’, kazao je Alija Behmen.