Ugovor o izvođenju radova na obnovi Vijećnice u Sarajevu i Vijećnice u Novom Gradu potpisali su danas u Sarajevu predstavnici bh. vlasti i međunarodne zajednice, vođeni zajedničkom željom za obnavljanjem vrijedne kulturno-historijske baštine BiH. Potpise na ugovor stavili su ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, načelnica Općine Novi Grad Snježana Railić, te predstavnici firmi izvođača i nadzora radova. Riječ je o sredstvima instrumenata za pretpristupnu pomoć IPA 2009. i IPA 2010., u iznosu od pet miliona eura za Vijećnicu u Sarajevu, 950.000 eura za Vijećnicu u Novom Gradu, te 640.000 eura za ugovor s nadzorom.

Peter Sorensen je nakon potpisivanja ugovora naglasio da kulturno naslijeđe, koje je jedna od ključnih vrijednosti Evropske unije, pospješuje kulturnu saradnju i razumijevanje među različitim kulturama, a ujedno je i simbol ljudskog dostojanstva.

“U BiH je zbog nedavnih dešavanja posebno važno promovirati kulturno naslijeđe, jer to pospješuje međuetničku saradnju i ono je jedan od temelja stvaranja zajedničke vizije nakon onoga što je uništeno”, kazao je on.

Podsjetio je da je Evropska unija od 2008. godine uložila 13 miliona eura u projekte zaštite kulturnih spomenika u BiH, te naglasio važnost obnove posebno sarajevske Vijećnice, jer je ona važna ne samo za BiH i region već i Evropu.

Sredoje Nović smatra da za BiH obnova kulturnog naslijeđa ima i društvene i ekonomske koristi, ali je veoma važna i za obnovu turističkog potencijala, kao i podršku povratku. Podcrtao je da obje vijećnice spadaju u spomenike kulture s najvišim stepenom zaštite.

Navodeći da je dio radova na sarajevskoj Vijećnici već završen, gradonačelnik Alija Behmen ističe da će ovim sredstvima biti završeni svi radovi, uključujući instalatorske radove, gipsane i slikarske dekoracije te druge radove u enterijeru objekta.

Najavio je da će početkom maja ili juna biti završena fasada i stolarija na Vijećnici u okviru trenutne faze radova te istaknuo da će za 24 mjeseca Vijećnica u potpunosti biti obnovljena.

“Sarajevo će tada dobiti svoj dragulj i sinonim grada. Vijećnica je bila najskuplja građevina za vrijeme austrougarske vladavine. Ovo je historijski događaj koji će vratiti Vijećnicu u epicentar kulture, nauke i umjetnosti”, kazao je Behmen.

Da će Novi Grad imati veliku korist od obnove Vijećnice naglasila je Snježana Railić, dodavši da se ovaj grad nalazi na ulazu i BiH, te će obnova objekta Vijećnice iz 1888. godine imati veliki značaj.
Firma “Safege” vršit će nadzor nad radovima, za izvođača radova za sarajevsku Vijećnicu izabrana je firma “Unigradnja”, a za Vijećnicu u Novom Gradu firma “Ehta-r”.

Izvor: Novinska agencija Fena