Danas su u Kantonu Sarajevo potpisani sporazumi o sufinansiranju realizacije Projekta uređenja riječnih korita i Projekta uređenja i čišćenja regulisanog korita rijeka Miljacke u okviru Programa provođenja mjera korištenja i uređenja poljoprivrednog zemljišta u indudacionom području. U ime Vlade KS sporazum je potpisao ministar privrede Emir Hrenovica, a njemu su se pridružili načelnici sarajevskih općina Ilidža i Hadžići Senaid Memić i Hamdo Ejubović, u ime Grada Sarajeva pomoćnik gradonačelnika, Hamdo Karić, te ovlašteni predstavnici općina Ilijaš, Novi Grad, Stari Grad, Trnovo i Vogošća.

Vrijednost potpisanih sporazuma iznosi 2.500.000,00 KM i ova namjenska sredstva prikupljena od vodne naknade udružena sa sredstvima lokalnih zajednica bit će utrošena za regulisanje riječnih vodotoka druge kategorije u Kantonu Sarajevo kao i za zaštitu poljoprivrednih površina koja su prva na udaru poplava, a koja su svojim hemijskim i fizičkim svojstvima posebno pogodna za tu namjenu.

"Ovo je naša stalna zajednička obaveza pogotovo kada smo svjedoci čestih plavljena i izlijevanja rijeka iz korita širom Evrope. Zajedno sa općinama možemo korisno iskoristiti ova sredstva, urediti i pročistiti vodne tokove i sačuvati poljoprivredno zemljište. Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na tim područjima je posebno pitanje koje treba paralelno rješavati, a naša saradnja sa lokalnom zajednicom nastavit će se i u drugim oblastima i na drugim projektima", naglasio je ministar Hrenovica prilikom današnjeg potpisivanja sporazuma između Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i sarajevskih općina o uređenju riječnih korita.

Izvor: Press služba KS