Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i načelnik sarajevske Općine Stari Grad Mustafa Resić potpisali su danas Ugovor o sufinansiranju projekta "Videonadzor Baščaršije". Vrijednost projekta je 430.000 KM, a od tog iznosa Grad Sarajevo je izdvojio 100.000 KM, a Općina Stari Grad 330.000.

Projekt je obuhvatio postavljanje videonadzora na užem području baščaršijskog trga, prostora oko gradske Vijećnice pa do Tržnice. Postavljene su 23 kamere na 13 lokacija, i kulturno-historijski objekti i građevine su pod videonadzorom 24 sata iz Prve policijske uprave u  Logavinoj ulici.

Gradonačenica Borovac naglasila je značaj projekta za sigurnost kulturno-historijskog blaga na području Starog Grada koje je ujedno atraktivni turistički potencijal glavnog grada BiH.

"Ovim projektom poboljšavamo sigurnost građana i objekata i stvaramo uslov za kvalitetniji život", kazala je Borovac.
 
Za nabavku i ugradnju opreme za videonadzor na području Baščaršije bila je zadužena firma "Mibo Komunikacije" d.o.o. Sarajevo.
 
Gradonačelnica Borovac i načelnik Resić potpisali su i Ugovor o sufinansiranju izgradnje sportske dvorane u Starom Gradu (Bistrik).
 
Za prvu fazu ovog projekta Grad Sarajevo izdvojio je 100.000 KM, Ministarstvo kulture i sporta KS 500.000, a Općina je osigurano zemljište. Polovinom augusta trebalo bi da bude izabran izvođač radova, a projekt bi trebao biti završen sljedeće godine. Procjenjuje se da će cijeli projekt koštati oko 2.500.000 KM.
 
Načelnik Općine Stari Grad Mustafa Resić najavio i početak realizacije projekta popločavanja baščaršijskog trga.

Izvor: FENA