Predstavnici nekoliko kulturnih institucija BiH usuglasili su se danas na sastanku u Svrzinoj kući u Sarajevu, organiziranom povodom kandidiranja Sarajeva za Europsku prijestolnicu kulture 2014. godine, da će dati apsolutnu potporu toj kandidaturi te staviti na raspolaganje svu svoju infrastrukturu. Kako je po završetku sastanka potvrdila Feni ravnateljica Muzeja Sarajeva Amra Madažarević, predstavnici kulturnih institucija zaključili su da će za taj veliki događaj, ukoliko Sarajevo dobije potvrdni odgovor, svaka iz svoga domena prirediti značajnu izložbu. "Dogovoreno je i da sve institucije naprave veliku zajedničku izložbu radnog naslova \’Umjetnost na tlu BiH\’, za koju bi sve institucije pružile najznačanije eksponate iz svoga fundusa. Također, svi su potvrdili da će dati na raspolaganje sve svoje prostore i snage za ovaj događaj", kazala je ona. Utvrđeno je i da će svaka institucija dati predstavnike za članstvo i funkciju selektora u različitim povjerenstvima koja budu organizirana povodom toga događaja.

Naglašena je i potreba za kontinuiranim inzistiranjem na rješavanju godinama neriješenog statusa sedam institucija kulture od državnoga značaja.

Ibrahim Spahić, jedan od inicijatora sastanka, smatra da sve aktivnosti trebaju biti utemeljene na nekoliko načela, što podrazumijeva da svi projekti budu vrhunske kvalitete, te da budu profesionalno urađeni, ali i zanimljivi za sve građane i turiste.

"Ovo je još uvijek proces kandidature, očekujemo da ćemo narednih tjedana dobiti konačni odgovor hoće li Sarajevo biti proglašeno za Europsku prijestolnicu kulture. Usprkos tome, Sarajevo će te godine svakako biti svjetska pozornica, jer je tada 100. obljetnica od početka Prvoga svjetskog rata, te 30 godina od Olimpijskih igara", kazao je Spahić.

On također naglašava kako Sarajevo ovim proglašenjem dobija ne samo veliku titulu, već i verifikaciju kao međunarodnog središta i pozornost svjetske javnosti, uz mogućnost razvijanja dobre međuregionalne suradnje.

To bi, dodao je, također potaknulo i znatno veća izdvajanja za kulturu iz proračuna različitih razina vlasti u BiH, kao i međunarodnih fondova.

Predstavnica Ministarstva kulture KS Hatidža Rašić ustvrdila je da će ovo ministarstvo pružiti svesrdnu pomoć u što boljem organiziranju za ovaj događaj, sukladno svojim mogućnostima.

Sastanku su nazočili predstavnici niza institucija kulture, među kojima i Zemaljskog muzeja BiH, Historijskog muzeja BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Muzeja Sarajeva, Umjetničke galerije BiH, Orijentalnog instituta, Bošnjačkog instituta, Arhiva Federacije BiH i Arhiva Grada Sarajeva.

Izvor: Fena