Kandidaturu Grada Sarajeva za Europsku prijestolnicu kulture 2014. godine podržao je i pobratimski Grad Istanbul na čelu s gradonačelnikom Kadirom Topbaşom. \’\’Sarajevo je centar zemlje u kojoj se odvijaju povijesni događaji i čiji značaj izravno utječe na modernu povijest Europe i svijeta. Sarajevo je jedinstven grad povijesti, kulture, umjetnosti i otvorenosti za sve generacije i sve razlike. Grad koji povezuje utjecaje civilizacija europsko-mediteranskog područja i u kojem se ističu nazočnost svjetskih civilizacija, religija i načina života njegovih građana\’\’, istaknuto je u Pismu potpore.

U pismu je dalje navedeno da \’\’posebna vrijednost Sarajeva u svako doba, uključujući najteža vremena za grad i njegove građane, jesu napori u obnavljanju njegovih vrijednosti zahvaljujući bogatom kulturno-povijesnom naslijeđu, oslanjajući se na religiju, izgrađujući snažne veze s europskim i svjetskim gradovima kao jedinstvena prijestolnica mira i suživota\’\’.

\’\’Sarajevo je grad prijatelj koji je, kroz svoju modernu povijest i u proteklim stoljećima, predstavljao jedinstven spoj kulture centralne i jugoistočne Europe, Balkana i Mediterana. Uvjereni smo da će dodjela naslova prijestolnice kulture Europe samo potvrditi ono što danas prepoznajemo u Sarajevu, kroz našu zajedničku suradnju na projektima razvitka i stvaranja novih vrijednosti i novih gradskih zajednica\’\’, navedeno je, između ostalog, u Pismu potpore gradonačelnika Istanbula.

Inače, Istanbul je zajedno s Pečuhom i Esenom bio nositelj naslova Europska prijestolnica kulture 2010. godine.

[WPIMPINLINE:Kadir%20Topbaş.jpg]