U povodu obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti BiH, danas je u Domu oružanih snaga BiH održana Zajednička svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i Općinskih vijeća četiri gradske općine. Sjednicu je otvorio predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Marin Ivanišević koji je prisutnima i građanima Sarajeva čestitao Dan državnosti BiH.

U svom prigodnom govoru dr Vera Katz sa Instituta za historiju Sarajevo, obraćajući se vijećnicima Gradskog vijeća, Skupštine KS i Općinskih vijeća četiri gradske općine, diplomatskom koru i predstavnicima svih nivoa vlasti u zemlji, kazala je:

– Danas obilježavamo 65. godišnjicu od 25. novembra 1943. godine, od datuma kada se potvrđivala bosanskohercegovačka državnost.

Dr Katz je ukazala da današnja proslava u našem slučaju je pristajanje dijela bosanskohercegovačke društvene zajednice da obilježava Dan državnosti što je ujedno i pokazatelj da se sami deklariramo kao pripadnici Bosne i Hercegovine, kao svoje domovine.

– Mada postoje i suprotni stavovi, to je samo razlog više za našu proslavu. Kako je smisao proslave u predočavanju poruka, tako bi poruka sa ovog skupa bila u njegovanju svih vrijednosti koje vode na zajedničkom putu na kojem će Bosna i Hercegovina postati mjesto ugodnog i sigurnog življenja. Prema tome, smisao ove proslave je u sjećanju na određene događaje iz prošlosti zajednice, čija važnost za društveno pamćenje i historijsko sjećanje je u izravnoj proporciji sa postupnim okupljanjem bosanskohercegovačke društvene zajednice prema modelu koji odgovara svim njenim narodima i građanima – istakla je, između ostalog u svom obraćanju, dr Vera Katz.

Izvor: Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva