Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka položio je danas, povodom Međunarodnog dana mira, cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 21. septembar proglasila Međunaodnim danom mira. Gradonačelnik Skaka je istaknuo da je ovaj dan prilika da se oda počast nevinim žrtvama opsade Sarajeva i agresije na Bosnu i Hercegovinu.

“Obilježavajući Međunarodni dan mira na ovom mjestu sjećamo se 1.601 djeteta koje je ubijeno tokom opsade glavnog grada BiH i šaljemo snažnu poruku o neophodnosti čuvanja trajnog, čvrstog mira i pogubnosti svih ratnih razaranja, sukoba i agresija. Sarajevo, Srebrenica i svi bh. gradovi, posebno u ovim vremenima, moraju biti pouka cijelom svijetu o tome kako borba za mir i dostojanstvo za svakog čovjeka ne smiju imati alternativu”, rekao je gradonačelnik Skaka.

Cvijeće na Spomen-obilježje su istim povodom položili i predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

Generalna skupština UN je 1981. godine usvojila Rezoluciju kojom se 21. septembar proglašava Međunarodnim danom mira, a obilježava se širom svijeta sa ciljem promocije mira i zaustavljanja svih oružanih sukoba.