Pozivamo vas na press konferenciju u povodu otvorenja sarajevske Vijećnice. Tokom press konferencije, koja će biti održana u Auli Vijećnice, u nedjelju 27. aprila / travnja, s početkom u 10.00 sati, medijima će se obratiti gradonačelnik Sarajeva, prof.dr. Ivo Komšić, Mirela Trepanić, režiserka događaja otvorenja Vijećnice i Samra Bučan, direktorica i dirigentica Sarajevske filharmonije. Podsjećanja radi, u petak 9. maja / svibnja 2014. godine, na dan koji se slavi kao Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, bit će ponovno otvorena zgrada Vijećnice u Sarajevu.

Ova prelijepa građevina, koja je bila ne samo svjedokom već i akterom svih onih događaja koji su se u prethodnom stoljeću desili u Sarajevu, a zbog čijeg značaja je čuvena američka spisateljica Susan Sontag zaključila kako je 20. stoljeće i počelo i završilo u Sarajevu, svjetski je simbol susreta civilizacija i njihove koegzistencije.

Jedinstveni pseudomaurski arhitektonski stil, čiji je Vijećnica najznačajniji reprezent, savršeni je spoj Istoka i Zapada, a i sam grad u kojem je Vijećnica podignuta fokalna je tačka u kojoj se već stoljećima sabiru Orijent i Okcident. 

Ponovno otvorenje Vijećnice samo je jedno u nizu velikih dešavanja, koja se u Sarajevu dešavaju u 2014. godini. U povodu obilježavanja 100 godina od Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata, u Sarajevu će u junu/lipnju biti održani brojni naučni, kulturni, sportski i zabavni događaji. U avgustu/kolovozu ćemo uživati u 20. izdanju Sarajevo Film Festivala, a brojne sarajevske kulturne institucije ove godine proslavit će svoje zrele  rođendane – Muzeji Sarajeva 65. rođendan, Narodno pozorište Sarajevo 95., a prva škola baleta u Sarajevu 80. rođendan.

Ove godine planirana je i obnova i otvorenje Isa–Begovog hamama, tradicionalnog turskog kupatila sagrađenog 1891. godine, a u 2014. godini slavi se i 20 godina postojanja jedne od najbogatijih kolekcija djela savremene umjetnosti u ovom dijelu svijeta – kolekcije koja se čuva u sarajevskom Ars Aevi Depou u Domu mladih Skenderija.

Pozivamo Vašu ekipu da medijski poprati ovu press konferenciju i o njoj obavijesti javnost.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU GRADA SARAJEVA