Gradonačelnica Semiha Borovac danas je u naselju Gajevi kod Čevljanovića, Općina Ilijaš, predala kuću JU "Vladimir Nazor", koju je Grad Sarajevo kupio ovoj ustanovi s ciljem realizacije projekta "Škola u prirodi". Na posljednjoj sjednici Gradsko vijeće Grada Sarajeva prihvatilo je zahtjev da se iz budžeta Grada osiguraju sredstva u iznosu od 138.581 KM za kupovinu ove kuće.

– Ova kuća će poslužiti Centru da u jednom ovako lijepom prirodnom okruženju vrši odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju svojih štićenika. Ustvari ovdje će se vršiti nadgradnja onoga što se dobije stručnim radom u kabinetima Centra. Štičenici Centra ovdje će od sada imati priliku da se u skladu sa svojim mogućnostima bave poljoprivrednim aktivnostima, sportskim i aktivnostima zabavnog karaktera – istakla je gradonaćečnica Borovac.

Gradonačelnica je dodala da ovo ovo dokazuje da Grad Sarajevo vodi jednu kontinuiranu brigu o Centru "Vladimir Nazor".

– Pomogli smo izradu projektne dokumentacije za Terapijski bazen, zatim realizaciju projekta inkluzije i resocijalizacije a prema usvojenom modelu "Kristine Witkut", odlazak štičenika ovog Centra u Tursku, a posebno nas raduje sretna lica djece Centra koju svake godine obradujemo novogodišnjim paketićima – kazala je gradonačelnica.

Direktor Zulfo Ahmetović zahvalio se u ime Centra "Vladimir Nazor" na ovom značajnom poklonu Grada, te dodao da će budući boravak štićenika Centra u ovoj kući biti značajan iskorak u podizanju kvaliteta njihovog odgoja i obrazovanja:

– Također smo predvidjeli da ovdje dolaze i druga djeca sa ograničenim sposobnostima te odrasle osobe koje trebaju a nisu pokrivene nijednim tretmanom tako da će ovo biti i kuća zajedničkog druženja – istakao je direktor Ahmetović.

Pored nastavnika i učenika Centra "Vladimir Nazor" bili su prisutni i gradski vijećnici: Tatjana Ljujić-Mijatović, Idriz Hodžić, Hamdija Lagumdžić, Mustafa Lačević i Kemal Kapetanović.

Izvor: Služba za odnose sa javnošću Grada Sarajeva