Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić danas je bio domaćin Katalin Szili, predsjednici Parlamenta R Mađarske u obilasku starog dijela grada Sarajeva, od Vijećnice do Katedrale.

Predsjednica Parlamenta R Mađarske obišla je sarajevsku Vijećnicu gdje ju je dogradonačelnik Jurišić upoznao sa aktuelnim projektom obnove ovog kulturno-historijskog spomenika. Dogradonačelnik se ovom prilikom u ime Grada Sarajeva i njegovih građana zahvalio Vladi R Mađarske koja je odlučila donirati 100.000 eura za obnovu Vijećnice.

Predsjednica mađarskog Parlamenta potom je prošetala Baščaršijom i Kazandžilukom, te se napila vode na Sebilju.

Nastavljajući šetnju Saračima, dogradonačelnik je predsjednicu Szili ukratko upoznao sa historijom grada, ističući da je glavni grad BiH evropski Jerusalem, jer se na tako malom prostoru nalaze Begova džamija, Stara pravoslavna i Saborna crkva, Katedrala i jevrejska sinagoga.

Szili je ovo prva posjeta Sarajevu, te kako je rekla, misli da nije posljednja. Kako bi predsjednica mađarskog Parlamenta saznala što više o Sarajevu, dogradonačelnik joj je nakraju poklonio "Monografiju grada".

Izvor: Gradska uprava