U okviru jednodnevne zvanične posjete Bosni i Hercegovini, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso obišao je stari dio grada Sarajeva. U pratnji zamjenika gradonačelnice Sarajeva prim. dr. Josipa Jurišića i premijera Kantona Sarajevo Denisa Zvizdića, Barosso je prošetao od Vijećnice do Trga oslobođenja – Alija Izetbegović.

Tokom posjete Vijećnici, Barossu je rečeno da je Evropska komisija za njenu rekonstrukciju do sada izdvojila više od dva miliona eura. G Barosso je potom prošetao Baščaršijom, posjetio Kazandžiluk, gdje su mu pažnju privukli poznati poslijeratni sarajevski suveniri, čahure granata ukrašene motivima grada.

Tokom šetne dogradonačelnik Jurišić je Barossu govorio o historiji grada podsjećajući da je glavni grad BiH evropski Juruzalem, a o čemu svjedoči činjenica da se na tako malom prostoru nalaze Begova džamija, Katedrala, Stara pravoslavna i Saborna crkva, te jevrejska sinagoga.

Obišli su također Morića Han i harem Begove džamije, gdje su se na česmi napili vode. Na kraju su produžili do Katedrale i Pravoslavne crkve, gdje je dogradonačelnik Jurišić predsjedniku Evropske komisije poklonio Monografiju i zastavu Grada Sarajeva.

Izvor: Gradska uprava