Predstavljen-program-obilježavanja-šestog

U prelijepom ambijentu sarajevske Vijećnice danas je novinarima i javnosti predstavljen program ovogodišnjeg obilježavanja 6. aprila Dana Grada Sarajeva koje će biti historijsko i posebno, jer  će na taj dan biti otvorena nova Trebevićka žičara. Javnosti je prvi put promovirana pjesma i spot posvećeni ovom velikom simbolu Sarajeva.

Nekadašnji članovi kultne sarajevske grupe „Ambasadori“: Zdravko Čolić, Ismeta Dervoz, Hari Varešanović i Jasna Gospić snimili su pjesmu “Trebević ponovo silazi u grad“. Stihove je napisao Zlatan Fazlić Fazla, a producirao je Nikša Bratoš.

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, obratio se prisutnima sa puno emocija, ističući značaj projekta koji će biti rođendanski poklon građanima glavnog grada BiH.

„Jako dugo radimo na obnovi žičare. Naravno, ispunit ćemo obećanje koje smo dali da ćemo 6. aprila 2018. godine staviti u pogon Žičaru. Vjerujem da svi s nestrpljenjem čekamo taj dan. U fokusu obilježavanja Dana grada Sarajeva je Trebevićka žičara, koju gledamo iz tri aspekta. Prvi je infrastrukturni, jer to je jedna od najvećih investicija koju Grad Sarajevo realizuje. Drugi je taj turistički, privredni – ekonomski. Stavljanjem u funkciju žičare poboljšat ćemo turističku ponudu. I treći, najznačajniji aspekt je taj emotivni, veza Sarajlija sa Trebevićem i žičarom, i tom pozitivnom energijom koju bi trebao probuditi trenutak otvorenja“, naglasio je Skaka.

Gradonačelnik je dodao da je Sarajevo prošle godine imalo mnogo velikih događaja.

“Vjerujem da ćemo tako nastaviti i vratiti pozitivnu energiju Sarajevu“, istakao je Skaka.

Moderator prezentacije Ismeta Dervoz je kazala novinarima da je zajedno sa svojim kolegama „željela otpjevati pjesmu koja je sjećanje na naša djetinjstva i mladost“.

Ona je predstavila i program proslave Dana Grada Sarajeva koji će biti izuzetno bogat.

Program obilježavanja rođendana Sarajeva počinje 5. aprila kada će biti otvorena “Izložba uspinjača”, kustosica Muzeja Sarajeva Aide Sulejmanagić, Amre Madžarević i Žanke Dodig.

Na 6. april bit će, u prisustvu velikog broja gostiju, upriličena svečana ceremonija puštanja u rad nove žičare.

Nešto kasnije na Baščaršijskom trgu bit će organizovno druženje gradonačelnika sa građanima i gostima grada. Nakon otvorenja izložbe “Uspomene“ u sklopu koje će u izlozima duž ulice Sarači biti izložene fotografije o staroj žičari čiji su autori naši građani, bit će uručene nagrade za najbolju fotografiju, uz nastup Divanhane.

Dan grada će biti obogaćen i izložbom pod nazivom „Prvo ulično bijenale grafike – Grafičko proljeće, čiji je inicijator priznati bh. slikar Safet Zec, koji je prisustvovao današnjoj prezentaciji.