Predstavljen-program-obilježavanja-šestog

У прелијепом амбијенту сарајевске Вијећнице данас је новинарима и јавности представљен програм овогодишњег обиљежавања 6. априла Дана Града Сарајева које ће бити историјско и посебно, јер  ће на тај дан бити отворена нова Требевићка жичара. Јавности је први пут промовисана пјесма и спот посвећени овом великом симболу Сарајева.

Некадашњи чланови култне сарајевске групе „Амбасадори“: Здравко Чолић, Исмета Дервоз, Хари Варешановић и Јасна Госпић снимили су пјесму “Требевић поново силази у град“. Стихове је написао Златан Фазлић Фазла, а продуцирао је Никша Братош.

Абдулах Скака, градоначелник Сарајева, обратио се присутнима са пуно емоција, истичући значај пројекта који ће бити рођендански поклон грађанима главног града БиХ.

 

„Јако дуго радимо на обнови жичаре. Наравно, испунићемо обећање које смо дали да ћемо 6. априла 2018. године ставити у погон Жичару. Вјерујем да сви сa нестрпљењем чекамо тај дан. У фокусу обиљежавања Дана града Сарајева је Требевићка жичара, коју гледамо из три аспекта. Први је инфраструктурни, јер то је једна од највећих инвестиција коју Град Сарајево реализује. Други је тај туристички, привредни – економски. Стављањем у функцију жичаре побољшаћемо туристичку понуду. И трећи, најзначајнији аспект је тај емотивни, веза Сарајлија са Требевићем и жичаром, и том позитивном енергијом коју би требао пробудити тренутак отворења“, нагласио је Скака.

Градоначелник је додао да је Сарајево прошле године имало много великих догађаја.

“Вјерујем да ћемо тако наставити и вратити позитивну енергију Сарајеву“, истакао је Скака.

Модератор презентације Исмета Дервоз је казала новинарима да је заједно са својим колегама „жељела отпјевати пјесму која је сјећање на наша дјетињства и младост“.

Она је представила и програм прославе Дана Града Сарајева који ће бити изузетно богат.

Програм обиљежавања рођендана Сарајева почиње 5. априла када ће бити отворена “Изложба успињача”, кустосица Музеја Сарајева Аиде Сулејманагић, Амре Маџаревић и Жанке Додиг.

На 6. април биће, у присуству великог броја гостију, уприличена свечана церемонија пуштања у рад нове жичаре.

Нешто касније на Башчаршијском тргу биће организовно дружење градоначелника са грађанима и гостима града. Након отворења изложбе “Успомене“ у склопу које ће у излозима дуж улице Сарачи бити изложене фотографије о старој жичари чији су аутори наши грађани, биће уручене награде за најбољу фотографију, уз наступ Диванхане.

Дан града ће бити обогаћен и изложбом под називом „Прво улично бијенале графике – Графичко прољеће, чији је иницијатор признати бх. сликар Сафет Зец, који је присуствовао данашњој презентацији.