U zgradi Grada Sarajeva danas je predstavljena finalna verzija Akcionog plana energetski održivog razvoja grada (Sustainable Energy Action Plan – SEAP),  koji je osnovni dokument za buduće planiranje aktivnosti energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije na području grada Sarajeva. Izradom ovog Akcijskog plana, Grad Sarajevo je ispunio obvezu preuzetu pristupanjem Sporazumu gradonačelnika, a njegovim prihvatanjem u Gradskom vijeću postat će jedan od prvih gradova u regiji koji se službeno opredijelio za održivi energetski razvoj prema direktnim smjernicama Evropske komisije. Osnovni cilj Akcijskog plana je identificirati konkretne mjere za sektore neposredne energetske potrošnje Sarajeva čija će realizacija do 2020. godine rezultirati smanjenjem emisija CO2 za 21% u odnosu na referentnu 2008. godinu. Metodologija izrade ovog Akcijskog plana u skladu je sa smjernicama Europske komisije.

"Ovo je zajednički projekat Grada Sarajevo i Kantona Sarajevo. Potpisivanjem Povelje, obavezali smo se na evropsku direktivu prema kojoj sve zemlje do 2020. godine moraju imati 20 posto manje energije iz obnovljivih izvora uz energetsku efikasnost, koja znači postizanje istih kvaliteta u proizvodima i uslugama sa manjim korištenjem energije", kazao je ovom prilikom novinarima gradonačelnik Behmen.

Voditeljica odjela za internacionalne razvojne projekte Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)  Vesna Kolega je  govoreći o Akcionom planu rekla da je "identificirano 39 mjera, koje imaju za cilj smanjenje emisija CO2, kao što je smanjiti energetsku potrošnju u sektorima zgradarstva, saobraćaja i javne rasvjete i educirati građane kako mogu biti energetski efikasniji".

"Prije dvije godine smo, kao entuzijasti, krenuli u ovaj projekat, s obzirom da kompletna infrastruktura, kada je u pitanju energetska efikasnost, u KS nije bila razvijena. Nakon usvajanja na Gradskom vijeću, potrudiću se da ovaj plan usvoji i Kantonalna skupština. Evropska komisija će putem svojih revizora pratiti faze implementacije svih mjera. Ovo ne smije ostati mrtvo slova na papiru i moramo se potruditi da mjere predložene akcionim planom budu provedene", kazao je ministar saobraćaja KS Haris Lulić.
Kao jednu od mjera za smanjenje emisije CO2, on je naveo uvođenje prirodnog gasa u vozila gradskog prevoza, posebno u užoj gradskoj zoni. Kako je kazao, projekat će biti finansiran iz budžeta Grada Sarajevo i KS, te iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

Izvor: Odjeljenje za odnose s javnošću & novinske agencije FENA i ONASA