Gradonačelnik prof. dr. Ivo Komšić primio je danas Rajka Lazića, predsjednika i Branka Leku, generalnog sekretara Društva Crvenog krsta/križa BiH, koji su se zahvali na kontinuiranoj finansijskoj podršci Grada Sarajeva javnoj kuhinji Crvenog krsta/križa Kantona Sarajevo, koja djeluje u sklopu ove organizacije. Istaknuvši društveni značaj i djelovanje javnih kuhinja u izuzetno teškoj situaciji u kojoj se kao društvo nalazimo, gradonačelnik Komšić je kazao da će Grad Sarajevo u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima nastaviti pomagati njihov rad.

Tokom današnjeg prijema u Gradskoj upravi, predstavnici Društva Crvenog krsta/križa BiH su gradonačelnika Komšića upoznali sa brojnim aktivnostima koje vodi ova organizacija, prvenstveno sa brigom i podrškom koju pružaju ljudima ugroženim u poplavama, te sa projektom primarne konstruktivne zaštite i sanacije zgrade CK BiH u Kranjčevićevoj ulici na broju 2.

„Od prvih poplava koje su zadesile našu zemlju do danas, prikupili smo 4 miliona KM u kešu, te raznu humanitarnu pomoć u vrijednosti od 40 miliona KM. Mobilisali smo sve resurse CK-a a naročito smo ponosni na angažman 5.000 naših volontera“, istaknuo je predsjednik Društva Rajko Lazić.

Prema riječima glavnog sekretara Branka Leke, cilj menadžmenta izabranog početkom marta ove godine je, između ostalog, vratiti imovinu kako više ne bi bili podstanari i plaćali kiriju. „Da bi postali samoodrživa organizacija, potrebno je da vratimo svoju imovinu“, istaknuo je Leko, te gradonačelnika ukratko upoznao sa do sada poduzetim radovima na sanaciji zgrade CK-a, koja je proglašena i nacionalnim spomenikom kulture BiH.

Iako očekuju finansijsku podršku od svih nivoa vlasti u zemlji, imaju namjeru, dodao je Leko, organizirati veću donatorsku konferenciju s obzirom da je za obnovu zgrade potrebno oko1,5 do 2 miliona KM.

Gradonačelnik Komšić prihvatio je da se uključi u rad Odbora sa sanaciju zgrade Crvenog krsta/križa BiH, te istaknuo da će u kontaktima sa predstavnicima gradova Evrope i svijeta, s kojima je Sarajevo u pobratimskim i partnerskim vezama, angažovati se na prikupljanju donacija za ovaj objekat.