Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić i predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Marin Ivanišević jučer su sa ekipom Sarajevo film festivala predvođenom direktorom Mirsadom Purivatrom i većinom zvijezda ovogodišnjeg SFF-a boravili u Dubrovniku.

Na prijemu u hotelu "Palace" prisutnim su se obratili gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica i zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić. Gospođa Šuica izrazila je zadovoljstvo što je Dubrovnik domaćin ekipi Sarajevo film festivala sa gotovo svim zvijezdama, te istakla kako ovo predstavlja još jednu kariku u zbližavanju grada Sarajeva i grada Dubrovnika koji imaju obostranu namjeru da se bratime.

Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić zahvalio se domaćinima na prijemu te podsjetio da Sarajevo film festival i na ovaj način promovira Sarajevo u regionu, te da je Grad Sarajevo upravo zbog toga odlučio iz ovogodišnjeg budžeta sa 135.000 KM podržati 12. SFF. 

Na zvaničnom sastanku delegacija Grada Sarajeva i Grada Dubrovnika kojem su bili prisutni federalni ministar kulture Gavrilo Grahovac i direktor SFF-a Mirsad Purivatra razgovarano je o proširenju kulturne saradnje dva grada u okviru koje bi se Sarajevo film festival sljedeće godine u Dubrovniku predstavio sa svojim programom. Također je razgovarano o unapređenju privredne saradnje, posebno u oblasti turizma. Obostrana namjera dvaju Gradova jeste da se bratime pa će u skladu s tim biti provedena odgovarajuća procedura u Gradskim vijećima.

Za to, kako je naglašeno, postoje brojne pretpostavke, a među njima je  ona historijska po kojoj su još u doba Bana Kulina Dubrovnik i Sarajevo razvijali trgovačke veze zbog čega je Kulin 1189. godine izdao Povelju Dubrovčanima za nesmetan boravak, prolazak i trgovinu po Bosni.     

Izvor: Gradska uprava