Zamjenici gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović i Igor Kamočaji primili su danas predsjedavajućeg stranke Savez 90/Zeleni iz SR Njemačke Cem Özdemira i zastupnicu frakcije Zelenih u Evropskom parlamentu Franzisku Brantner. Özdemir i Brantner su tokom susreta sa dogradonačelnicima istaknuli kako je cilj njihove posjete Sarajevu i BiH ohrabrenje i podrška reformskim procesima i evropskom putu BiH. Oni su posebno naglasili kako se njihova stranka zalaže u Evropskom parlamentu da BiH neodložno dobije viznu liberalizaciju. 

Predstavnici njemačke stranke Savez 90/Zeleni interesirali su se za aktuelnu poziciju Grada Sarajeva, za projekte Grada, posebno one koji bi se mogli finansirati iz fondova Evropske unije.

Zamjenik gradonačelnika Živanović goste iz Njemačke je upoznao sa aktuelnim problemima sa kojima se suočava Grad Sarajeva kao institucija, posebno kada su u pitanju nadležnosti i finansiranje. On ih je upoznao i sa presudom Ustavnog suda FBiH kojom je utvrđeno da je povrijeđeno pravo Grada Sarajeva na lokalnu samoupravu, čime se otvara proces povratka imovine Gradu Sarajevu.

„Spremni smo pružiti svoju podršku da se konačno uredi pozicija i status Grada Sarajeva kao glavnog grada BiH i kao simbola multikulturalnosti koji zaslužuje da kao takav bude u Evropskoj uniji zajedno sa drugim evropskim metropolama.“, rekao je Özdemir.

Izvor: Odjeljenje za odnose s javnošću