Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić danas je bio domaćin Ivi Sanaderu, premijeru Republike Hrvatske u obilasku starog dijela grada Sarajeva, od Vijećnice do Katedrale. Prisutan je bio i ambasador R Hrvatske u BiH, Nj.E. Josip Vrbošić.

Hrvatski premijer Sanader obišao je sarajevsku Vijećnicu gdje ga je dogradonačelnik Jurišić upoznao sa aktuelnim projektom obnove ovog kulturno-historijskog spomenika. Potom su prošetali Baščaršijom i Kazandžilukom, gdje su hrvatskom premijeru kazandžije Jabučar,, Huseinović i Brkanić uručili prigodne poklone.

Nastavljajući šetnju Saračima, dogradonačelnik je premijera Sanadera  ukratko upoznao sa historijom grada, ističući da je glavni grad BiH evropski Jerusalem, jer se na tako malom prostoru nalaze Begova džamija, Stara pravoslavna i Saborna crkva, Katedrala i jevrejska sinagoga.

U šetnji starim dijelom grada, pred Begovom džamijom premijera Sanadera i dogradonačelnika Jurišića pozdravio je glavni imam hafiz Mensur Malkić. Generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije monsinjor Mato Zovkić i rektor Katedrale Marko Josipović poželjeli su im dobrodošlicu u sarajevskoj Katedrali, te istakli da u Sarajevu danas djeluje osam župa sa 15.000 registrovanih katolika.

Izvor: Gradska uprava