Danas je u Gradskoj upravi održana press konferencija na kojoj je zvanično prezentiran Program obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva. Pisutnima se obratio Miroslav Živanović, zamjenik gradonačelnika i predsjednik Izvršnog odbora za obilježavanje Dana grada Sarajeva te podsjetio da se ove godine ujedno obilježava i 66. godišnjica oslobođenja Sarajeva od fašizma. Živanović je istaknuo da je Grad Sarajevo obezbijedio bogat program sastavljen od kulturnih, sportskih i protokolarnih dešavanja. Također, posjeta gradonačelnice pobratimskog grada Innsbrucka, načelnika Općine Meram prijateljskog turskog grada Konye, predstavnika pobratimskog grada Ankare i prijatelja iz Dubrovnika dat će svoj doprinos obilježavanju ovog značajnog datuma za grad Sarajevo. Od kulturnih manifestacija dogradonačelnik Živanović je izdvojio tradicionalne izložbe u Collegium Artisticumu Udruženja likovnih umjetnika BiH i Kulturno-edukacionog centra Konya u Kuršumli medresi, potom izložbu fotografija “Vrata i prozorti Sarajeva” autora Dražena Grujića,  izložbu “Connecting art”, koju zajednički realizuju učenici srednjih umjetničkih škola Innsbrucka i Sarajeva, izložbu “Bijela tabija – arheološki lokalitet”. Ove godine po šesti put održat će se Festival pop-rock muzike za učenike osnovnih škola. Na programu obilježavanja Dana grada je i “Sarajevo International Guitar Festival” koji predstavlja internacionalni i respektabilni regionalni događaj. U svom obraćanju novinarima spomenuo je i koncert svjetske zvijezde Manu Chao, te ulični perfomas “Rejon sreće”.

Od sportskih manifestacija spomenuo je već tradionalne turnire u streljaštvu, kuglanju, vateropolu, plivanju, šahu, košarci, hrvanju a ove godine u programu je turističko-sportska manifestacija “Enjoy Sarajevo”.
Nakon Časa historije kod Vratničke kapije – Mejdani i svečanog postrojavanja Vatrogasne brigade KS, za Dan grada predviđeno je da delegacija Grada položi cvijeće i oda počast poginulim braniteljima i oslobodiocima Sarajeva, a uveče u Narodnom pozorištu bit će održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva u okviru koje će gradonačelnik Alija Behmen uručiti priznanja „Šestoaprilska nagrada“ i „Počasni građanin“.   
 
Amra Mađarević, direktorica Muzeja grada Sarajeva kazala je da će u Brusa-bezistanu biti postavljena izložba “Bijela tabija – arheološki lokalitet” kao rezultat arheoloških istraživanja unutar i neposredno oko ovog objekta,  a što je finansirao Grad Sarajevo.

Glumica Zana Marjanović pozvala je građane Sarajeva na ulični perfomans “Rejon sreće” koji je projekat „Magacin Kabarea“. Perfomans će se održati 6. aprila u ulici Maršala Tita, na relaciji Kulovića ulica – Vječna vatra od 12.00 do 14.00 sati. „Dvosatna iluzija sreće“ tema je ovog uličnog performansa.

Zlatan Bostandžić je u ime Princess krofni, koje ove godine slave svoj 18. rođendan, zahvalio Gradu Sarajevu što im je šesti put dao priliku da solisti i članovi hora pokažu svoj talenat u okviru Festivala pop-rock muzike za učenike osnovnih škola.

Boris Brkan iz Fondacije „Ekipa“ je kazao da će u okviru svoje balkanske turneje Manu Chao održati koncert u Domu mladih centra Skenderija za 6. april.

Emir Vučijak iz Udruženja brdskih biciklista je u svom obraćanju predstavio dvodnevnu sportsko-turističku manifestaciju „Enjoy Sarajevo“ koja će se održati u subotu 9. aprila s početkom u 10.00 sati sa startom u Vilsonovom šetalištu.

Muhamed Varešanović iz Plivačkog kluba „Bosna“, koji ove godine slavi 30 godina rada, kazao da će se održati 10. međunarodni plivački miting na Olimpijskom bazenu Otoka gdje očekuju 50 takmičara iz regiona i šire.

Fahrudin Hodžić je kazao da će se u organizaciji Hrvačkog kluba „Bosna“ a pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva održati Šestoaprilski turnir u hrvanju „Kup grada Sarajeva“ u Olimpijskoj dvorani „Huan Antonio Samaran“/„Zetra“. Na turniru se očekuje učešće 24 ekipa iz 13 zemalja.

Dogradonačelnik Sarajeva Miroslav Živanović je pozvao građane, goste i turiste  Sarajeva da prisustvuju navedenim manifestacijama i na taj način daju svoj doprinos obilježavanju Dana grada Sarajeva i 66. godišnjice oslobođenja od fašizma.

Medijski pokrovitelji obilježavanja Dana grada Sarajeva su: FTV, RSG i RSG1, Dnevne novine SAN, portal SARAJEVO-X, INFOBIRO.TV, INVENTO MEDIA GROUP i SARAJEVO NAVIGATOR.