U organizaciji Grada Sarajeva i HO „Altius” danas je u prostorijama Gradske uprave održana press konferencija kako bi se informirala javnost o aktivnostima i rezultatima projekta razvijanja kulture nenasilja pod nazivom “Mi smo OK”. Udruženje Humanitarna organizacija „Altius“ realizira ovaj projekat u sklopu LOD II projekta koji finansira Evropska unija a implementira UNDP u saradnji sa Gradom Sarajevom. U implementaciji projekta „Mi smo OK“ učestvuju i Općina Novi Grad, Kantonalni centar za socijalni rad i šest osnovnih škola na području grada. Izrazivši zadovoljstvo što je Grad Sarajevo dio ovog projekta, zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović je ukazao na spremnost Grada i njegovih institucija da unaprijedi i intenzivira saradnju sa civilnim društvom u cilju jačanja lokalne samouprave i sudjelovanja građanki i građana u vršenju poslova od javnog značaja“.

Grad Sarajevo ne samo da je podržao 11 projekata organizacija civilnog društva čija je realizacija u toku, već se ovih dana, istaknuo je Živanović,  uključio u borbu protiv nasilja nad ženama u sklopu kampanje „16 dana aktivizma protiv rodnog nasilja“.

Marija Milović, direktorica HO „Altius“, naglasila je da je cilj ovog projekta da se promovira kultura nenasilja i da se svi upitamo šta možemo uraditi kako bi naše Sarajevo bilo sigurnije za život. Direktorica Milović je ukazala na još jedan projekat koji ova organizacija civilnog društva uspješno realizira sa Gradom Sarajevom već treću godinu. Riječ je o Projektu prevencije maloljetničke delinkvencije „I mi smo vaša djeca“, u čiju je realizaciju Grad Sarajevo do sada izdvojio blizu 300.000 KM. „Kada se uključi i struka i profesija, tada se postižu i rezultati“, kazao je Kadić, te upozorio na podatak da trenutno 687 stručnjaka (pedagoga, psihologa, prosvjetnih radnika…) traži posao!?

„HO \’Altius\’ je jedna od organizacija sa kojima tim projekta LOD II ima osjećaj da za BiH čine upravo ono što žele zemlji u kojoj žive – život bez nasilja za odrastanje u zdrave ljude, koji će graditi svoju zemlju i koji će svojim radom utjecati na stvaranje zemlje po mjeri i potrebi čovjeka“, istaknula je Klelija Balta, rukovoditeljica UNDP/LOD II projekta

Rada Lukić, predstavnica Općine Novi Grad, istaknula je da „moramo da radimo ne samo ZA djecu već i SA djecom“, te najavila formiranje dječijeg vijeća pri Kabinetu načelnika Općine. Edina Mahmutović u ime JU Kantonalni centar za socijalni rad ukazala je na dugogodišnju uspješnu saradnju sa HO „Altius“, a Munib Kukavica, direktor OŠ „M.M.Dizdar“, i Safet Dizdar, direktor OŠ „Pofalići“, osvrnuli su se na postignute rezultate u svojim školama u okviru projekta prevencije nasilja nad djecom.

U toku današnje press konferencije, aktivistkinje HO „Altius“ Ajla Helać i Alma Škoro su prezentirale projekat „Mi smo OK“, Milenko Lončar je prezentirao istraživanja – Istine i zablude o nasilništvu, a Almin Pezo je pročitao Dječiju deklaraciju o kulturi nenasilja.