Gradonačelnica Grada Sarajeva Semiha Borovac te direktori komunalnih javnih preduzeća "Park" i "Rad" Osman Delić i Selim Babić prezentirali su danas na press konferenciji u Gradskoj upravi akciju "Čistiji grad". Akcija ima za cilj čišćenje javnih te uređivanje zelenih površina na području grada koje do sada nisu bile u programu ova dva komunalna preduzeća. Radi se o sljedećim lokalitetima: plato Babića bašte, dio naselja Velešići, Crni vrh – Gorica, prostor oko porodilišta "Zehra Muidović", izletište Barice, nastavak šetnice prema Kozjoj čupriji, Bistrički potok i Zmajevac.

"Koncept akcije sadrži javno obavještavanje građana o realizaciji čišćenja i uređivanja gradskih površina i ulica da bi se unaprijed uklonila nepropisno parkirana vozila koja onemogućavaju slobodan pristup spezijaliziranim vozilima "Rada".

"Gradsko vijeće će već na sljedećoj sjednici razgovarati o uvođenju sankcija za sve one građane koji se ne odazovu pozivu", najavila je gradonačelnica Borovac te dodala da će, u namjeri da Grad Sarajevo bude ekološki čist grad, zatražiti i pomoć MUP-a KS-a koji će uklanjati vozila koja ometaju rad.

"Čistoća urbane sredine više ovisi o njenim građanima nego o preduzećima koji rade na njenom uređenju. Apeliramo na građane da pomognu akciju jer nam je svima u interesu da ovaj grad bude čist", kazao je Babić. Problemi s kojima se susreću radnici "Parka" onemogućavaju građanima da uživaju u plodovima napornog rada uposlenika ovog komunalnog preduzeća. "Svakodnevno dobijamo dojave da su uništene netom postavljene klupe, iščupane tek posađene sadnice. Evo i danas smo bili svjedoci totalnog uništenja novih betonskih klupa na Čobaniji", rekao je Delić.

Radi očuvanja čistoće i uređenosti javnih prostora i zelenih površina "Park" i "Rad" će i dalje organizirati edukacije o kulturi življenja u školama te pokrenuti akcije nagrađivanja najljepših školskih dvorišta.

Gradonačelnica je najavila sastanak koji će održati sa upraviteljima zgrada kako bi se u saradnji sa njima i etažnim vlasnicima stanova pokrenula akcija čišćenja i održavanja čistoće u zajedničkim dijelovima zgrada i dvorištima oko zgrade, a uz nadzor gradskog komunalnog inspektora.

U cilju poboljšanja gradske čistoće Grad Sarajevo je sa gradskim općinama pokrenuo projekat nabavke jednoobraznih korpica za odlaganje uličnog otpada, čiji je dizajn prilagođen lokaciji na koju se postavljaju. Pored Grada Sarajeva, nabavku su finansirale i općine Centar i Novo Sarajevo. Nove korpice će u narednih 10-15 dana biti postavljene na Ferhadiji i dijelom Baščaršije, te općinama Centar i Novo Sarajevo. U ovoj godini Grad je planirao nabavku korpica za otpad i za područje općine Novi Grad.

Izvor: Gradska uprava