Dr. Ranko Čović, zamjenik gradonačelnika, dr. Lejla Hatibović, subspecijalista za ishranu i poremećaje u ishrani u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i Ajla Hadžić, asistent marketinga kompanije dm drogerije markt d.o.o., danas su na press konferenciji održanoj u prostorijama Gradske uprave promovirali vodič „Zdrava ishrana školske djece“, koji će se uskoro naći u redovnim nastavnim programima za sve učenike sedmih razreda osnovnih škola na području Kantona Sarajevo.Grad Sarajevo je u saradnji sa ovim institucijama prethodne školske godine sudjelovao u pripremi teksta i štampanju ovog vodiča.

Prema riječima dr. Čovića, Grad Sarajevo od 2008. godine realizuje niz projekata u sklopu Programa unapređenja zdravlja mladih u segmentu odgovarajuće ishrane i fizičke aktivnosti. Jedan od tih projekata je ovaj vodič koji je štampan u 6.570 primjeraka. Već je distribuiran u 73 osnovne škole.  Dr. Čović je kazao da Grad planira iduće godine pri Olimpijskom bazenu otvoriti centar za zdravi život u kojem će zainteresirani moći dobiti potrebne savjete i informacije koji se tiču zdrave ishrane i fizičkih aktivnosti.
„Ovo su sve aktivnosti koje planiramo u slijedećoj godini kao pripremu za uvođenje predmeta zdravi život i u srednje škole“, rekao je Čović.

Dr. Lejla Hatibović je istakla da u sklopu Zavoda za javno zdravstvo KS od 1995. godine djeluje Savjetovalište za ishranu i poremećaje u ishrani. Od tog perioda do danas uradili su niz projekata i imali dosta predavanja o poremećajima u ishrani u osnovnim i srednjim školama.
„Rezultati su pokazali da naša djeca jedu veoma nezdravu hranu. Pretilost je postala  javni zdravstveni problem i cijelo društvo se mora pozabaviti zdravim načinom ishrane“, istakla je dr.Hatibović.

Ajla Hadžić, predstavnica dm drogerije, iskazala je zadovoljstvo zbog učešća ove kompanije u ovom projektu.
„Smatram da je Vodič napisan na način pristupačan svim osnovcima koji ga pročitaju. Nadam da će biti uvršten kao tema na svim odjeljenskim zajednicama“, rekla je Hadžić.