Danas je u Gradskoj upravi u povodu 31. maja, Svjetskog dana borbe protiv pušenja održana press-konferencija na kojoj su izneseni rezultati provedenih aktivnosti na suzbijanju i kontroli upotrebe duhana. Zamjenik gradonačelnice grada Sarajeva prim. dr. Josip Jurišić je iznio aktivnosti koje provodi Grad na dosljednjoj primjeni zakonskih rješenja kojima se ograničava upotreba duhana i štite nepušači, te aktivnosti na promoviranju zdravlja u okviru projekta "Sarajevo zdravi grad".

Novinarima su se obratili i prof. dr. Ajnija Omanić, šef Katedre za socijalnu medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i voditeljica Projekta Quit & Win, dr. Aida Ramić, koordinator projekta Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske banke za smanjenje upotrebe duhana pri Zavodu za javno zdravstvo F BiH, te dr. Sabaha Dračić, voditeljica istraživanja zdravstvenih navika među srednjoškolcima koje je proveo Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i predstavnici NVO "Narko-ne" koja je postigla zapažene iskorake u promoviranju zdravog stila života među mladima.

U svim izlaganjima ukazano je na obaveze koje slijede na provođenju okvirne Konvencije Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duhana u cilju smanjenja oboljenja koje su posljedica pušenja, odnosno boravka u zadimljenim prostorima. Ukazano je na potrebu dosljednje primjene zakonskih rješenja o kontroli duhana u F BiH koje se odnose na zabranu pušenja na javnim mjestima, zaštitu od sekundarnog pušenja, zabranu prodaje duhanskih proizvoda mlađim od 18 godina, te preporuka o postepenom povećavanju cijena duhanskih proizvoda, te ograničenja koja se odnose na reklamiranje i promociju novih duhanskih proizvoda.

Asim Bešić, Huso Morić i Mustafa Bautašević su troje od 160 učesnika projekta Quit & Win ("Završi i pobijedi") koji su uspješno pobijedili ovisnost o duhanu zahvaljujući stručnoj pomoći zdravstvenih radnika, te su po principu loto sistema postali dobitnici novčanih nagrada, u iznosu od 500, 300 i 200 KM.

Izvor: Gradska uprava