U zgradi Grada Sarajeva danas je upriličen prijem za predstavnike Obrtničke komore i Udruženja obrtnika grada Zagreba. Prijemu su prisustvovali i predstavnici Obrtničke komore Kantona Sarajevo, Ministarstva obrazovanja Republike Hrvatske i Ambasade Hrvatske u BiH.

Tokom prijema razmijenjena su iskustva obrtnika dva grada kada su u pitanju: poticanje i razvoj obrtništva, posebno mjera za očuvanje tradicionalnih obrta, osiguranja poslovnih prostora za obrtnike i male poduzetnike, te problemi koji prate razvoj privrednih zona.

Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić pozvao je zagrebačke obrtnike da unaprijede saradnju sa obrtnicima grada Sarajeva jer za to, kako je rekao, postoje i potencijali i duga tradicija takvih odnosa.

Savjetnik gradonačelnice za ekonomska pitanja Sahrudin Sarajčić rekao je kako je ova saradnja dio realizacije Protokola o saradnji koji su potpisali Grad Sarajevo i Grad Zagreb, a obrtništvo je polje od višestrukog interesa oba grada.

Predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Vlado Crkvenac podsjetio je na dobru saradnju koju ovo Udruženje ima sa Gradom Zagrebom, te je posebno značajnim ocijenio partnerske odnose dva Grada za daljnju saradnju obrtnika Sarajeva i Zagreba.

Predstavnici Grada Sarajeva i Obrtničke komore KS goste iz Zagreba upoznali su sa obrtničkim potencijalima Sarajeva, a posebno sa potencijalima starih zanata na Baščaršiji u koje se zadnjih godina sve više ulaže s ciljem njihove zaštite ali i razvoja u budućnosti.

Izvor: Gradska uprava