Zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Tatjana Ljujić – Mijatović i članovi Komisije za međunarodnu saradnju Gradskog vijeća Emin Švrakić, Fikret Mahmutović i Nezir Omerbegović primili su danas počasnog konzula BiH u Republici Turskoj Kemala Baysaka, načelnika Općine Manisa Bulenta Kara i delegaciju turskih privrednika.

Zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća g. Ljujić zahvalila se počasnom konzulu Baysaku što ulaže ogromne napore da ojača privrednu i druge vidove saradnje BiH i R Turske i njihovih gradova i općina. "Nastupilo je vrijeme međugradske diplomacije Sarajeva sa turskim općinama koja se zasniva na dugogodišnjem prijateljstvu i pomoći u vrijeme kada je BiH i gradu Sarajevu bilo najteže.", istakla je Ljujić.

Počasni konzul BiH u Turskoj Kemal Baysak naglasio je da sa svakom novom posjetom BiH nastoji da dovede što više turskih privrednika koji mogu unaprijediti privrednu saradnju naše dvije zemlje, a ovaj put su u delegaciji privrednika vlasnik jedne privatne bolnice koji želi u BiH otvoriti savremen radiološki centar, zatim direktor prodaje u firmi Pariš koji je ispitao mogućnosti plasiranja poljoprivrednih proizvoda (prvenstveno maslina i maslinovog ulja) njegove firme na bh tržištu i vlasnik jedne špediterske firme.

Ova delegacija danas je posjetila i Privrednu komoru KS u kojoj se upoznala sa privrednim potencijalima Sarajeva i mogućnostima investiranja na ovo područje.

Tokom današnjeg prijema u Gradskom vijeću razgovarano je i o mogućnostima parlamentarne saradnje Grada Sarajeva i Općina Izmir i Manise.

Izvor: Gradska uprava