Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva i predsjednik Komisije za međunarodnu saradnju GV-a Emin Švrakić, sekretar Gradskog vijeća Safet Krajišnik, pomoćnik gradonačelnice Ramiz Kadić, te vijećnici u Gradskom vijeću Idriz Hodžić, Ana Havel, Ana Baltić i Fikret Mahmutović danas su primili višečlanu delegaciju turskog pobratimskog grada Burse, koju predvodi generalni menadžer Ibrahim Er.

Poželjevši im dobrodošlicu, zamjenik predsjedavajućeg GV-a Švrakić u ime Grada i građana Sarajeva zahvalio se narodu i državi R Turskoj za izuzetnu pomoć i podršku upućenu građanima Sarajeva i BiH tokom agresije, kao i u postratnom periodu:

– Zahvaljujući izuzetnoj finansijskoj podršci naših prijatelja iz R Turske obnavljamo sarajevsko porodilište, a u Mostaru je podignut Stari most. U Sarajevu funkcionišu dvije multinacionalne i međunarodne obrazovne institucije:  već osmu godinu je otvoren Turski koledž, a trenutno se radi i Univerzitet na Ilidži – istakao je Švrakić.

Generalni menadžer Grada Buse Ibrahim Er istakao je zadovoljstvo prijemom u Sarajevu zbog koje se, kako je rekao, uvijek osjeća kao domaćin, a manje kao stranac.

– Pored toga što nas veže zajednička kultura i istorija, turski narod izuzetno je cijenio i uvažavao predsjednika rahmetli Aliju Izetbegovića – istakao je Ibrahim Er.

Sa predstavnicima Grada Burse, koji se inače nalaze u uzvratnoj posjeti Sarajevu, stiglo je i 25 djece s ciljem da se upoznaju sa kulturom, religijom, običajima i kulturno-historijskim naslijeđem Sarajeva i BiH. Delegacija Burse će nakon Sarajeva posjetiti Travnik i Mostar.

Izvor: Gradska uprava