Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i članovi Komisije za međunarodnu saradnju Gradskog vijeća Grada Sarajeva: Emin Švrakić, Idriz Hodžić, Ana Baltić i Fikret Mahmutović primili su danas višečlanu delegaciju istanbulske Općine Tuzla, koju je predvodio gradonačelnik Mehmed Demirci.

Gradonačelnica Borovac naglasila je da Grad Sarajevo ima dobro razvijene prijateljske odnose s nekoliko gradova u Turskoj, a s Isanbulom, Ankarom i Bursom je u pobratimskim odnosima. Prije nekoliko mjeseci Grad Sarajevo se prijateljio i s Konjom.

Tokom susreta razgovarano je o razvoju turizma i privrede u BiH, te je naglašeno da se saradnja na tim poljima između dvije zemlje treba poboljšati.

"Nama je u velikom interesu razvoj turizma u BiH, a Sarajevo je mjesto u koje se može ulagati u turizam", kazala je Borovac pozvavši sve zainteresirane privrednike iz Turske da dođu u BiH.

Gradonačelnica Borovac upoznala je goste o historiji i tradiciji Sarajeva naglasivši da "Sarajevo baštini veliku kulturu i tradiciju koja se proteže još od vremena osmanskog perioda u BiH".

Gradonačelnica Sarajeva naglasila je da se nada da će BiH uskoro potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

Gradonačelnik Mehmed Demirci BiH je naglasio kako je neophodno da naša dva grada organizuju više privrednih susreta kako bi se privrednici BiH i Turske bolje upoznali, te kako bi se na taj način potakla ulaganja. Istanbulska Općina Tuzla bi voljela biti pobratimljena i s nekom općinom u Sarajevu, kazao je Demirci.

Gradonačelnik Mehmed Demirci je govoreći o Općini Tuzla naglasio da je to jedna od 40 općina u Istanbulu, a nazivaju je i Vrata Anadolije.

"Imamo slogan: Istanbul počinje u Tuzli i imamo 160.000 stanovnika. Dnevno u Tuzli bude i oko 200.000 ljudi, a u ljetnom periodu taj broj bude i oko 300.000", kazao je Demirci dodavši da u toj općini ima oko 1.000 fabrika, a jedna od najvećih je za pravljenje brodova.

Istanbulska Općina Tuzla i Općina Tuzla (BiH) u maju 2007. godine potpisale su Protokol o bratimljenju u okviru kojeg će se raditi u oblastima kulture, sporta, nauke i ekonomije.

Izvor: Gradska uprava