Bečka filharmonija, jedan od najčuvenijih austrijskih i svjetskih orkestara današnjice, zajedno sa horom opere Narodnog pozorišta Sarajevo, u subotu 28. juna s početkom u 18.15 sati, održat će koncert u gradskoj Vijećnici, u sklopu obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Bečki filharmonisti će izvoditi djela slavnih austrijskih, njemačkih i francuskih kompozitora pod dirigentskom palicom maestra Franza Welsera-Mösta. Bečka filharmonija, Grad Sarajevo, javni radiotelevizijski servisi Bosne i Hercegovine, Francuske i Njemačke pozivaju građane i goste grada Sarajeva da u 18.15 sati dođu na plato preko puta Vijećnice, gdje će preko velikih ekrana moći pratiti koncert. Također, bit će realiziran i tv prijenos koncerta iz Vijećnice u večernjim satima na BHT1.

Ovom vrhunskom jedinstvenom događaju posvjedočit će više miliona i evropskih gledatelja, zahvaljujući partnerstvu javnih emitera Njemačke (ZDF), Francuske  (France Televisions) i Bosne i Hercegovine (BHRT). te Evropske unije javnih emitera (EBU).

Bečka filharmonija i Grad Sarajevo, zajedno sa javnim radiotelevizijskim servisima BiH, Francuske i Njemačke, te Evropskom unijom javnih emitera, ovom prelijepom muzičkom pričom iz sarajevske Vijećnice, žele ne samo da obilježe datum jedne velike historijske tragedije, već i da kroz univerzalni jezik muzike – pošalju drugačiju sliku i poruku u svijet od one iz naše burne i teške povijesti, poruku mira i solidarnosti, razumijevanja i dijaloga.