Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Pakistana, NJ.E Muhammad Yousafa te iskazao zahvalnost na brzini organiziranja zvaničnog susreta, ističući kako je to pokazatelj poštovanja prema Bosni i Hercegovini i njenom glavnom gradu. Gradonačelnik se u razgovoru osvrnuo na dugu tradiciju prijateljskih i srdačnih odnosa sa Pakistanom koji su potvrđeni tokom rata, a nastavljeni nakon ratnih zbivanja.

Ambasador Yousaf  ovom prilikom je istakao da pored unaprjeđenja dobrih postojećih odnosa ove dvije države, postoji interes za unaprjeđenjem međusobnih trgovinskih odnosa, koji, prema njegovom mišljenju, nisu na istoj razini uspješnosti, a čije unaprjeđenje bi bilo od znatne koristi za obje zemlje.

„Nadamo se da ćete nakon predstojećih izbora imati vlast naklonjenu stranim ulagačima. U potpunosti podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH i željeli bi vidjeti BiH kao mirnu i stabilnu zemlju u regiji“, riječi su pakistanskog ambasadora.

Gradonačelnik Komšić je izrazio nadu u promjene nakon izbora te istakao da je najveća opasnost za ovu zemlju, ideja o njenoj podjeli. Stoga, on smatra da Evropu treba stalno upozoravati da ne smije prihvatiti nikakav razgovor o etničkoj trojnoj podjeli BiH.

 „Našoj zemlji je potreban razvoj privrede, izvoz i strane investicije. Unutarnji problemi sa kojima se ova zemlja bori, sprječavaju strane investitore i formiraju pravnu nesigurnost za ulaganje, a znamo da kapital ne voli rizična područja. Ali mišljenja sam da se ovdje mogu naći partneri za investitore iz Pakistana“, rekao je Komšić te iskazao punu spremnost u buduću saradnju.