Na današnjoj press konferenciji, posljednjoj povodom javnog dočeka Nove godine, Aljoša Čampara, zamjenik gradonačelnika i predsjednik IO za Javni doček Nove godine, istakao je kako su sve pripreme za javni doček Nove godine ušle u posljednju fazu. Učesnici  Centralnog programa dočeka, koji će se održati pod motom “Tropska noć u Sarajevu”, su bh. bendovi. Centralni program će ispred BBI-a centra u 21 h započeti nastupom DJ Muhameda Trnke, Divanhane, potom sarajevske rock grupe The Last Location, Konvoja, repera Frenkija. U Novu godinu građane će uvesti bh. plesači i Sarajevo dram Orkestra u ritmu sambe, a iza pomoći do 1 sat će sve prisutne zabavljati bend Serous Beat Lovers.

Tačno u ponoć bit će upriličen vatromet sa zgrade Feroelektra i na Mojmilu, nakon kojeg će gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uputiti novogodišnju čestitku, zajedno na bini sa izvođačima programa i partnerima u organizaciji ovoga događaja.

Čampara je naglasio je da je i ove godine Grad organizovao Dječiji program u okviru Javnog dočeka Nove 2014. \’\’Ovaj put u saradnji sa Radijem 8  prošlog petka u Međunarodnom centru za djecu i mlade Novo Sarajevo na Grbavici izvedena je dječija novogodišnja predstava pod nazivom „Čarolija“ u tri termina, kada smo podijelili paketiće ustanovama koje se brinu o djeci bez roditeljskog staranja, djeci u stanju socijalne potrebe i djeci sa umanjenim sposobnostima. Inače, Grad Sarajevo je ove godine obezbijedio ukupno 1.000 paketića za 16 ovakvih ustanova, a neke smo dan prije predstave i posjetili, družili se sa djecom i obradovali ih paketićima\’\’.
Press konferenciji prisustovali su predstavnici MUP-a KS, Zaštitarske službe Nova Gama, Kantonalne inspekcije i Turističke zajednice, koji su se danas obratiti prisutnima. Irfan Nefić, portparol MUP-a KS, kazao je kako je ovo tradicionalno saradnja, te kako će i ove godine biti poduzete sve sigurnosne mjere kako bi Javni doček Nove godine prošao u najboljem redu, bez većih problema, kao i prošle godine. \’\’Angažovati ćemo dovoljan broj policajaca, s ciljem preventivnog djelovanja protiv eventualnog kršenja zakona. Želim podsjetiti i da će doći do privremene potpune obustave saobraćaja, u periodu od 19:00 do 05:00, u ulicama Titova, od Trampine do ulice Koševo, te jednog dijela Radićeve, od Branilaca i Titove. Policajci će uraditi sve kako bi građani bili sigurni, ali također i veliki broj naših gostiju.  Ovom prilikom apeliram na sve građane, posebno starije, da utječu na svoju djecu, da ne koriste pirotehnička sredstva. Također apelujem na sve učesnike u saobraćaju da ne konzumiraju alkohol, ili da ne koriste vozila ako će konzumirati.\’\’ . Nefić je napomenuo kako se upotreba pirotehničkih sredstava kažnjava novčanom kaznom od 300-900 KM, a za roditelje maloljetnika novčanom kaznom od 400-1200 KM.

Alija Jašarević, direktor Zaštitarske službe – Nova Gama, kazao je kako su izvršili sve neophodne potrebne pripreme sa njihove strane. \’\’Dogovorili smo postavku zaštitne ograde, a biće angažovno i 135 zaštitara\’\’, dodao je Jašarević.

Feđa Hadžifejzović i Marijan Mijajlović, obratili su se u ime FACE TV-a, generalnog medijskog pokrovitelja Javnog dočeka. Naglasili su kako je ovo prvi put da će se ovakav prijenos raditi u HD formatu i  prenositi putem satelita širom Evrope, Amerike i Australije, te kako je ovaj doček zaključak uspješne godine za FACE TV.
Što se tiče tehničke organizacije, dakle postavljanja bine ispred BBI centra, led ekrana, rasvjete i razglasa, za to je zadužena firma PROEVENT.
Prisutnima se obratila i Asja Hadžiefendić Mešić, portparol Turističke zajednice Kantona Sarajevo i naglasila kako u periodu Nove godine dolazi do povećanja broja turista. \’\’Mi smo u prethodnom periodu imali veliko interesovanje lokalnih i regionalnih medija, ne samo povodom dočeka, nego i učesnika. Brojne turističke agencije nudile su aranžmane dočeka Nove godine u Sarajevu. Imali smo također veliki broj upita, tako da očekujemo veliki broj posjetilaca iz Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, a posebno Dalmacije, ali također i Zapadne Evrope i naše dijaspore.\’\’

I ove godine nastavit će se tradicija obilaska Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, Prve policijske uprave MUP-a KS i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, kako bi im se zahvalilo što će u prazničnoj noći biti na usluzi građanima i gostima grada. Gradonačelnik Komšić će zajedno sa svojim saradnicima iza pomoći posjetiti porodilište kako bi podijelio radost i sreću sa roditeljima prvorođene/og Sarajke/Sarajlije, a dežurnim ljekarima i sestrama poželio sretnu Novu godinu. 

Partneri Grada Sarajeva u organizaciji i promociji Programa Javnog dočeka Nove 2014. godine su: gradske općine (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad), Kanton Sarajevo, Turistička zajednica KS, MUP KS, javna komunalna preduzeća „Park“ i „Rad“ i BH Telecom; medijski pokrovitelji: Oslobođenje, Radio Stari Grad i Antena Sarajevo, portal Source production, Metromedija, i FACE TV kao generalni medijski pokrovitelj.