Prof. dr. Ivo Komšić (SDU) iz reda hrvatskog naroda je novi gradonačelnik Grada Sarajeva. Tako su danas odlučili gradski vijećnici u nastavku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva sa 15 glasova za, sedam protiv i 5 suzdržanih. Drugi kandidat Igor Kamočaji (SDP) dobio je 12 glasova za, 12 protiv i tri suzdržana. Zamjenici gradonačelnika Sarajeva su Aljoša Čampara (SDA) iz reda bošnjačkog naroda i Ranko Čović (SDA) iz reda srpskog naroda. Aljoša Čampara dobio je 15 glasova za i 11 protiv, a Ranko Čović 15 glasova za, šest protiv i pet suzdražnih. Kandidat SBB-a BiH Fuad Čibukčić nije dobio potrebnu većinu.

Zahvalivši se na ukazanoj časti i povjerenju gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić u svom obraćanju je istakao: "Jutros sam prihvatio kandidaturu kako bi bio dio rješenja, a ne dio kompliciranja odnosa u Gradskom vijeću i uopće političkih odnosa u gradu Sarajevu. Mi predstavljamo glavni grad. Moramo pokazati da smo vlada ovog grada. Moramo pokazati da bez obzira na sve razlike možemo funkcionirati. Gradska uprava ima veliku simboličku funkciju, koju treba ojačati i učiniti realnom i moćnom. Ovu simboličku funkciju trebamo proširiti i učiniti sve da integriramo grad Sarajevo funkcionalno.“

U nastavku današnje sjednice, vijećnici su za članove Komisije za izbor i imenovanje Gradskog vijeća Grada Sarajeva sa 25 glasova za i jednim protiv izabrali: Miroslava Živanovića (SDP), Sabahudina Delalića (SDA), Enesa Husejinovića (SBB), Sanju Lazar (Naša stranka), Dragu Jurića (SDU), Amela Mekića (SDP) i Gradimira Gojera (SBiH).