Izložbom umjetnika Roma iz BiH i Srbije, 26. marta u Art kući sevdaha u Sarajevu, otvorena je dvodnevna manifestacija, koja se realizira u okviru prekograničnog projekta tih dviju zemalja pod nazivom "Podrška saradnji, inkluziji, edukaciji i promociji romske kulture u BiH i Srbiji- SA-ŠA". Cilj manifestacije je promovisanje kulture i tradicije Roma na području BiH i Srbije. Pomoćnica gradonačelnika Sarajeva za lokalnu samoupravu i koordinatorica projekta SA-ŠA Dragana Solaković, u pozdravnom govoru je kazala je da se ovim projektom želi doprinijeti poboljšanju položaja Roma, kao najveće nacionalne manjine u BiH, Srbiji i Evropi uopšte.

„Cilj je to učiniti uspostavljanjem prekogranične saradnje nevladinih organizacija, razmjenom iskustava i pronalaženjem mogućih zajedničkih rješenja za socijalne probleme s kojima se romska populacija svakodnevno suočava, povećanjem stepena edukacije i informiranosti romske populacije o važnosti obrazovanja, zdravstvene zaštite, upisivanja u matične knjige rođenih, rodne ravnopravnosti i drugog“, istakla je Solaković.

Prvi dan cjelodnevnog događaja „Sajam/izložba-promocija romske kulture i tradicije” obilježen je brojnim zanimljivim detaljima o romskoj kulturi i umjetnosti, kao što su izložba slika, narodne nošnje, suvenira, slika u drvetu, radionice posvećene romskim zanatima, postavka eksponata starih romskih zanatlija te  romske narodne igre na Baščaršijskom trgu.

Drugi dan (četvrtak) manifestacije „Kulturne večeri posvećene promociji života i djela Sofke Nikolić” posvećen je promoviranju života i djela pjevačice Sofke Nikolić čiji je život vezan za Srbiju i BiH, a koja je nastupala, između dva svjetska rata, u najvećim evropskim metropolama, te ponijela titulu najtiražnije pjevačice tadašnje Evrope.

Grad Sarajevo u partnerstvu sa Nacionalnim savjetom romske manjine Srbija, Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA i Hilfswerk Austria International u BiH, realizirao je ovaj značajan projekat a finansirala ga je Evropska unija u iznosu od 140.000 eura.