Vraćanjem prihoda Gradu Sarajevu, nakon 18 mjeseci pravne bitke koju je vodio Grad Sarajevo na čelu s gradonačelnikom prof. dr. Ivom Komšićem, osigurano je finansiranje Grada, a time i opstojnost Sarajeva kao glavnog grada države Bosne i Hercegovine. Realizacijom brojnih projekata u 2015. godini, Grad Sarajevo se i, pored teške finansijske situacije u kojoj se našao ne svojom voljom, uspio nametnuti kao grad koji može da se stara o sebi i svojim stanovnicima. Kada je gradonačelnik Komšić krajem marta 2013.g. preuzeo mandat, Budžet Grada Sarajeva je bio u deficitu zvanično preko dva i po miliona KM. Međutim, nakon sprovedene interne finansijske analize, kasnije se uspostavilo da je Grad de facto bio u minusu preko tri miliona KM. To je prvi put u poslijeratnoj historiji da se budžet Grada Sarajeva preda u deficitu.

Princip finansijskog poslovanja ove gradske administracije je bio da se ne prave niti prenose dugovi u iduću godinu. Grad je uspio ne samo vratiti dug i stabilizirati Budžet, nego i pozitivno poslovao što je rezultat rigorozne štednje koju je vodio u proteklom periodu. Ostvarene su znatne uštede tako što su se smanjili materijalni troškovi gradske administracije, reprezentacije i itd.
U takvoj situaciji Grad je završio projekat obnove Vijećnice i stavljanje u funkciju ovog raskošnog historijskog i kulturnog zdanja Sarajeva i BiH, te pokrenuo s mrtve tačke dva kapitalna infrastrukturalna projekta Grada Sarajeva: izgradnju gradske biciklističke staze i revitalizaciju Trebevićke uspinjače. Vrijednost oba ova projekta je preko 15 miliona KM.

VIJEĆNICA: Sarajevska vijećnica je definitivno postala nezaobilazna turistička atrakcija. Od početka naplate ulaznica za posjetioce Vijećnice (septembar 2014.g.), prodato je preko 70.000 ulaznica, a ako se tome doda broj od preko 10.000 osnovaca i srednjoškolaca iz cijele BiH, te period od jula do septembra prošle godine, kada je ulaz bio besplatan, možemo reći da je kroz Vijećnicu do sada prošlo preko 120.000 ljudi!

Pored turista, ovaj naš jedinstveni dragulj pohodile su i brojne zvanične delegacije i uvaženi gosti grada i države. Njenu ljepotu i reprezentativan izgled prepoznale su i mnoge institucije, kompanije, vladine i nevladine organizacije, ambasade, organizirajući samostalno ili u partnerstvu s Gradom Sarajevom koncerte, izložbe, prezentacije, seminare, kongrese, simpozijume, prijeme, obilježavanje godišnjica, itd.

Od izložbi koje su održane ove godine, izdvajaju se dvije koje je Grad Sarajevo organizirao u suradnji sa JU Muzej Sarajeva, izložba slika „Sarajevo birvaktile“, te izložba slika i grafika “Stara sarajevska čaršija 1949.”, čime je nastavljena uspješna suradnja između ove dvije institucije. U organizaciji Turskog kulturnog centra Sarajevo, a u suradnji sa istanbulskom općinom Umraniye, Sarajlije su mogle pogledati izložbu slika „100 godina od pobjede na Čanakkaleu“. Pod pokroviteljstvom UNESCO-a, a uz podršku Gradske uprave, obilježena je i 450. godišnjica smrti svestranog naučnika Nasuha Matrakčija prigodnom izložbom „Šesnaest stoljeća genija Matrakči Nasuha“ s replikama njegovih radova, koje je uradilo 12 turskih umjetnica. Naša poznata umjetnica sa adresom u New Yorku, Edina Selesković, u Vijećnici je održala ceremoniju predstavljanja projekta savremene umjetnosti “Think Freedom”.

Osim slikarskih, u Vijećnici je ove godine organizovano i nekoliko izložbi fotografija. Početkom godine održana je manifestacija „Fotografija godine BIH 2014.“, kada su dodijeljene nagrade u nekoliko kategorija za fotografije godine u BiH, a najuspješniji radovi su bili izloženi u auli Vijećnice. Sarajevski fotograf Eso Lukač je postavio svoju izložbu fotografija „Sarajevu s ljubavlju“ posvećenu 6. aprilu, Danu grada Sarajeva. Ove godine se navršilo 20 godina od genocida u Srebrenici, te je tim povodom Vijećnica ugostila izložbu poznatog fotografa Ahmeda Bajrića Blicka, pod nazivom „Srebrenički put pakla“. Grad Sarajevo je bio jedan od pokrovitelja manifestacije obilježavanja dolaska Jevreja u BiH, te 450 godina postojanja Jevrejske opštine u Sarajevu, a fotograf Ivan Hrkač je u okviru tog jubileja napravio izložbu pod nazivom „Bamitbah“. Početkom decembra u auli Vijećnice se mogla pogledati izložba fotografija \’\’Wolfsburg – Sarajevo, dva grada jedno prijateljstvo\’\’, posvećena 30. godišnjici pobratimskih veza ova dva grada. Izložba se sastojala od 30 portreta osoba iz Sarajeva i Wolfsburga, od portreta \’\’običnih\’\’ ljudi do ličnosti iz kulturnog i javnog života ova dva grada, koje su napravili fotografi Jim Marshall i Joachim Ali Altschaffel.

Sarajevska vijećnica je ove godine bila domaćin i mnogobrojnim koncertima i festivalima. Dio programa jednog od naših najznačajnijih festivala „Sarajevska zima“, održan je u auli Sarajevske vijećnice, a izdvajaju se koncert pijaniste Erica Bretona te koncert „Sevdalinka-tradicionalna i savremena interpretacija“. 11. Internacionalni muzički festival „Bosna“ (BIMF) svečano je otvoren upravo u Vijećnici koncertom Zagrebačkih solista i članova Sarajevske filharmonije, a u okviru istog je nastupila i jedna od najpoznatijih svjetskih pijanistkinja, Ursula Oppens. Sarajevska filharmonija je bila jedan od najčešćih gostiju Sarajevske vijećnice, a upravo svojim koncertom, koji je održan 9. maja, uveličala je proslavu prve godišnjice obnove i ponovnog otvaranja Vijećnice. Također je koncertom, pod nazivom „Pozdrav iz Austrije“, u auli Vijećnice, svečano otvoren i ovogodišnji jubilarni 20. Festival Baščaršijske noći. Koncertom Simfonijskog orkestra Konzervatorija za glazbu i balet Ljubljana, koji je organizovala Ambasada Slovenije, obilježen je njihov nacionalni praznik, Prešernov dan, a Ambasada Kraljevine Španije je bila organizator koncerta španske umjetnice Mare Arande, čijim nastupom je obilježeno 450. godina od dolaska Jevreja u BIH. Povodom obilježavanja 150-te godišnjice rođenja slavnog finskog kompozitora Jeana Sibeliusa, u Vijećnici je održan koncert čuvenog finskog hora „Dominante“ u organizaciji Grada Sarajeva i Ambasade Finske u BiH. Vijećnica je i ove godine bila domaćin svečanom otvorenju međunarodne književne manifestacije „Sarajevski dani poezije“, koji su održani po 54 put, a na svečanosti zatvaranja Festivala, u auli objekta, bila je upriličena i dodjela književne nagrade „Bosanski stećak“.

Pored izložbi i koncerata, u Vijećnici su ove godine održavane i razne prigodne manifestacije. Između ostalog, obilježeno je 120 godina rada Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo; svečana Akademija dodjele nagrada Duško Kondor za građansku hrabrost i afirmaciju građanske hrabrosti; obilježavanje Svjetskog dana nepušenja pod motom „Zaustavite ilegalnu trgovinu duhanskim proizvodima“, u organizaciji JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva; svečana ceremonija dodjele diploma generacije 2011. – 2015. Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini (AUBiH); panel diskusije o temi „Položaj i problemi nacionalnih manjina u gradu Sarajevu“. Sarajevska vijećnica je ugostila i učesnike nekoliko konferencija, kongresa i simpozija. Tako se između ostalog izdvajaju Međunarodna konferencija “Energetska efikasnost i lokalna zajednica” u organizaciji Grada Sarajeva i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju; osmi po redu Međunarodni simpozijum “Turbulencija, prenos mase i toplote 2015.”, peta Branding konferencija, jedini strukovni događaj u BiH, koji je okupio eksperte specijalizovanih znanja u oblasti brandinga, marketinga, komunikacija i medija; Konferencija o spolnoj ravnopravnosti u sklopu regionalnog foruma Sarajevo Film Festivala; naučna konferencija povodom XV Dana kriminalističkih nauka o temi: „Kriminologija i kriminalistika u funkciji upravljanja kvalitetom sistema sigurnosti“, Omladinski samita Sarajevo 2015., te otvaranje Drugog internacionalnog kongresa biohemičara i prijem za učesnike Drugog kongresa neurohirurga jugoistočne Evrope. Mnogobrojne domaće i strane kompanije, kao što su Porshe, Roche, Autoceste F BiH, BH Pošte, Via Media i neke nevladine organizacije su iskoristile prostor Vijećnice za organizaciju svojih događaja, a nekoliko medijskih kuća iz BiH i inostranstva su iskoristile prostor Sarajevske vijećnice za snimanje raznih emisija, intervjua i dokumentarnih filmova, čime je direktno pravljena i promocija samom objektu.

Krajem septembra je održana prva svečana ceremonija vjenčanja u Vijećnici, a prema najavama i brojnim upitima zainteresovanih, u budućnosti možemo očekivati da će se sklapati veliki broj brakova u Sarajevskoj vijećnici.
U skladu sa ovim sadržajima, prikupljaju se i prihodi. Taj novac se koristi isključivo za upravljanje i održavanje objekta. Sve se čini da objekat bude ekonomski održiv.

U 2015.g. je nastavljeno i uređivanje vanjskog dijela objekta Vijećnice, te je tako Grad Sarajevo u suradnji s Direkcijom za ceste KS, osigurao popločavanje trotoara oko objekta, postavljanje zaštitnih granitnih stubića i zaštitne ograde s asfaltiranjem ulice Brodac.

BICIKLISTIČKA STAZA: Već je završena prva dionica, tačnije jedna trećina buduće gradske biciklističke staze. Sarajevska općina Novi Grad je prva općina u BiH, koja ima izgrađenu biciklističku stazu prema evropskim standardima, u dužini preko 4 km. Općina Novi Grad, u dogovoru s projektantom, iduće godine planira spajanje biciklističke staze s Dobrinjom, te izgradnju odmorišta kod Olimpijskog bazena Otoka.

Grad Sarajevo će u partnerstvu s Kantonom Sarajevo u 2016.g. nastaviti sa izgradnjom gradske biciklističke staze na području općina Novo Sarajevo i Centar. Planirano je da Gradska uprava i KS izgradnju staze finansiraju sa 300.000 KM.

Insititut za arhitekturu, urbanizam i prostorno uređenje Arhitektonskog fakulteta Sarajevo završava projekat izgradnje biciklističke staze, koja će na području općine Novo Sarajevo najvećim dijelom prolaziti kroz Vilsonovo šetalište. Nakon usaglašavanja ovoga projekta sa Zavodom za planiranje KS i Ministarstvom saobraćaja KS, Grad Sarajevo će podnijeti zahtjev Općini Novo Sarajevo za dobivanje urbanističke suglasnosti.

TREBEVIĆKA USPINJAČA: Grad Sarajevo će ostati lider i Projekta revitalizacije Trebevićke uspinjače, na čemu je donator dr. Edmond Offermann od početka insistirao.

Rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa možemo slobodno reći da će Grad Sarajevo izgraditi Trebevićku uspinjaču kako bi se naši građani, nakon 25 godina, ponovo provozali do Trebevića, nekada najomiljenijeg sarajevskog izletišta. Potpisivanjem Ugovora o osnivanju prava građenja, bit će precizirano da uspinjačom, nakon izgradnje, gazduje Grad Sarajevo 25 godina bez naknade. Nakon tog perioda, uspinjača se vraća u vlasništvo KS, odnosno KJKP „Gras“.

[WPIMPINLINE:stara%20zicara%201.jpg]
Želimo podvuči da su prijašnje gradske administracije pokušavale da riješe problem imovinsko-pravnih odnosa. Ovoj gradskoj administraciji to je uspjelo. Istina, dosta se vremena izgubilo zbog izbora i konstituisanja nove kantonalne vlasti, koja je pokazala apsolutnu opredjeljenost da se izgradi uspinjača. S druge strane, Grad je uspio zadržati donatora s kojim nas povezuje potpisani Memorandum o sporazumijevanju. Sada su ispunjeni uvjeti da novac koji je dr. Offermann donirao bude operativan i poslije decembra 2015. godine.

Dakle, Grad Sarajevo ima puno pravo da izvodi sve potrebne radnje u cilju realizacije projekta izgradnje uspinjače:

1. ukupna procjena koštanja ovog projekta je oko 12 miliona KM, od čega je sedam miliona KM osigurano putem donacije g. Offermanna. Očekujemo da će Grad Sarajevo u 2016. i 2017.g. biti u znatno povoljnijoj finansijskoj situaciji. Nastojat ćemo planirati znatna sredstva u Budžetu Grada za realizaciju ovoga projekta. Pored zatvaranja finansijske konstrukcije, predstoji nam i iznalaženje modela upravljanja Trebevićkom uspinjačom;

2. pokrenuti fazu javne nabavke za izradu projekta Trebevićke uspinjače, isporuku opreme i puštanje  u  pogon žičare, te obuku tri naša stručnjaka, građevinskog i elektro-mašinskog smjera, koji će raditi na njenoj ugradnji i održavanju;

3. raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta za polaznu i izlaznu stanicu sa definisanim položajem i kvadraturom restorana (na spratu iznad garaže ili pored izlazne stanice);

4. završiti poslovni (biznis) plan koji će obuhvatiti žičaru zajedno s restoranom;

5. raspisivanje tendera za rušenje polazne i izlazne stanice na staroj Trebevićkoj uspinjači;

6. nakon dobijanja tačnog rasporeda stubova i dimenzija stanica, pokrenuti proces za izradu elaborata eksproprijacije, da bi se potom moglo pristupiti eksproprijaciji po potrebi;

7.  izrada elaborata za geologiju, da bi se pristupilo geološkom ispitivanju zemljišta;

8. dobivanje energetske suglasnosti za izradu projekta elektrosnabdijevanja s trafostanicom;

EUROPSKI OMLADINSKI OLIMPIJSKI FESTIVAL (EYOF 2019.): Na Generalnoj skupštini Europskog olimpijskog komiteta u Pragu zvanično je potvrđeno da će gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo biti domaćini EYOF-a 2019.g. Grad Sarajevo očekuje da bh. institucije i značajne bh. kompanije finansijski podrže EYOF i da se sve organizacijske pripreme završe u zadatim rokovima.

[WPIMPINLINE:zastava%20eyof.JPG]

Tako je Predsjedništvo BiH već iskazalo čvrstu podršku i pismeno potvrdilo specijalno pokroviteljstvo EYOF-a 2019. Vijeće ministara BiH je jednoglasno podržalo EYOF sa zaključkom da će naredne četiri godine izdvajati po 500.000 KM za ovaj projekat. Gradovi domaćini, koji su jedini do sada finansirali ovaj projekat, i u 2016.g. planiraju u svojim budžetima sredstva za EYOF. Očekuje se konkretna podrška i od entitetskih vlasti kako bi što kvalitetnije organizirali EYOF 2019.g. Primjera radi, Grad Sarajevo očekuje da Federalna vlada sredstva uloži u infrastrukturu, osposobljavanje borilišta za održavanje takmičenja na Bjelašnici i Igmanu; kao i da velike kompanije, banke, privatne firme pokažu društvenu odgovornost tako što će obezbijediti sredstva za održavanje manifestacija u sklopu ovoga festivala.

Tokom 2015.g. intenzivna je bila MEĐUNARODNA SURADNJA Grada Sarajeva s pobratimskim i partnerskim gradovima, ali i ostalim gradovima, institucijama/organizacijama/asocijacijama. Svi realizirani ili projekti čija je realizacija u toku su izuzetno važni za grad Sarajevo:

1. Grad Konya je početkom oktobra 2015. počeo s isporukom donacije tramvaja sa dosad najvećim brojem sjedišta. Isporučeno je devet od ukupno 20 tramvaja. Zahvaljujući ovim partnerskim i prijateljskim vezama, Grad Sarajevo pomaže GRAS-u da obnovi vozni park, a samim tim da građanima Sarajeva pruži komforniji javni prijevoz, smanji gužve i omogući im da brže i sigurnije stignu na svoja odredišta.

2. R Turska već je u više navrata bila partner u restauraciji građevina iz osmanskog perioda u Sarajevu i BiH. Na Konferenciji bratimljenih općina BiH i R Turske, u Bursi u maju ove godine, Grad Sarajevo je kandidirao izradu Glavnog projekta namjene i korištenja kompleksa Bijela tabija. Prilikom posjete Istanbulu u oktobru ove godine, gradonačelnik ovog turskog grada iskazao je spremnost da Grad Istanbul pruži podršku Gradu Sarajevu u restauraciji historijskih objekata u Sarajevu, među kojima bi bila i kula Bijele tabije. Realizacijom ovog projekta, revitalizirao bi se vrijedan kulturno-historijski spomenik, angažirali bi se domaći građevinari, povećali turistički resursi Sarajeva i otvorio prostor za zapošljavanje mladih i stručnih ljudi.  Grad Istanbul je ponudio Gradu Sarajevu da organizira kvalitetne edukacije za nezaposlene žene Sarajeva na osnovu kojih bi mogle na dostojanstven način zarađivati za život.

3. Preduzeće Vodovod i kanalizacija Grada Ankare (ASKI) izrazilo je spremnost da pomogne KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo kako bi građani Sarajeva imali što redovnije snabdijevanje vodom. Predložena je i razmjena kulturnih manifestacija i suradnja visokoobrazovnih institucija dva grada, a začeta je i ideja o uređenju jednog parka u Sarajevu koji bi se nazvao po pobratimskom gradu Ankari. Trenutno smo u fazi traženja najpogodnije lokacije na području grada za ovaj park.

4. Grad Friedrichshafen će finansirati kompletnu ugradnju lifta u Domu zdravlja Omer Maslić, za invalidna lica i majke s djecom. Udruženje „Pro Sarajevo“ iz Friedrichshafena će ovom domu zdravlja donirati aparat za inhalaciju za djecu.

5. Odjel za vatrogasce Grada Beča poklonio je četiri specijalna vatrogasna vozila sarajevskim dobrovoljnim vatrogasnim društvima: Alipašin Most, Novo Sarajevo, Vratnik i Tarčin. Grad Beč donirao je ova vozila u partnerstvu s Gradom Sarajevom i bez čije tehničke podrške se ne bi mogla realizovati ova donacija.

6. Grad Zagreb je drugu godinu zaredom ugostio stotinu djece iz socijalno ugroženih obitelji (stipendiste Fonda „IKRE“) na ljetovanju u Novom Vinodolskom. Grad Sarajevo je osigurao prijevoz djece u Novi Vinodolski i nazad u Sarajevo. Grad Zagreb je, također, podržao već tradicionalnu manifestaciju Sarajevo Holiday Market. Jelku visine 22 metra, u narednih mjesec dana na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović u sklopu 5. Coca Cola Sarajevo Holiday Marketa, uz svjetleće dekoracije ukrašavat će i dio ukrasa (licitarska srca, paprenjaci, ogledalca) koje je Turistička zajednica Grada Zagreba poklonila Gradu Sarajevu. Umjesto kupovine jelke, koju je Grad Zagreb htio pokloniti Gradu Sarajevu, na prijedlog gradonačelnika Komšića, ta su sredstva usmjerena u dobrotvorne svrhe. Tako će sredstva u iznosu od 4.000 EUR-a biti donirana djeci oboljeloj od malignih bolesti i mališanima bez roditeljskog staranja, kako bi im na ovaj način makar malo uljepšali predstojeće božićne i novogodišnje praznike.

7. U cilju jačanja partnerskih veza Sarajeva i Wolfsburga, nedavno prilikom posjete ovom pobratimskom njemačkom gradu, gradonačelnik Komšić je sa gradonačelnikom g. Klausom Mohrsom dogovorio uspostavljanje saradnje strukovnih škola iz Wolfsburga sa sarajevskim srednjim školama: Srednjom mašinskom tehničkom školom, Srednjom školom metalskih zanimanja, Elektrotehničkom školom za energetiku i Srednjom elektrotehničkom školom. Grad Wolfsburg će uputiti poziv sarajevskim muzičkim školama da sudjeluju na Internacionalnom omladinskom muzičkom kampu 2017.g. Predviđeno je i gostovanje sarajevske izložbe moderne umjetnosti u gradskoj galeriji Grada Wolfsburga, te razmjena iskustava u oblasti arhitekture prezentacijom urbanističkih rješenja Grada Wolfsburga.

8. U Bad Ischlu, u novembru, potpisan je Sporazum o suradnji između Grada Sarajeva i ovog austrijskog grada. U Sporazumu je posebno podcrtana suradnja naših skijaških klubova, muzičkih škola i akademija. Iduće godine ovaj sporazum će se potpisati i u Sarajevu. Tada će Limeni orkestar Bad Ischla održati koncert pred sarajevskom Katedralom.

9. Prilikom posjete Daytonu u povodu obilježavanja 20. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, gradonačelnik Komšiće je s gradonačelnicima Banjaluke, Mostara i Daytona potpisao Memorandum o razumijevanju, kojim su definirane oblasti međugradske suradnje u oblasti poduzetništva, infrastrukturalnih projekata, visokog obrazovanja, nauke, sporta te  razmjene iskustava pri korištenju medijacije (posredovanja) u rješavanju sporova između građana i gradova. U sklopu posjete Dejtonu gradonačelnik Komšić prisustvovao je ceremoniji otvaranja trga u čast sjećanja na ambasadora Ričarda Holbruka, istaknutog američkog diplomatu i mirovnog posrednika koji je imao presudnu ulogu u kreiranju i potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kameni fragment iz Vijećnice ugrađen je u podzid Holbrukovog trga.

10. U septembru u sarajevskoj Vijećnici održani su Drugi energetski dani i Međunarodna konferencija „Energetska efikasnost i lokalna zajednica“.  Na toj konferenciji postavljeni su standardi koji gradovi treba da dostignu u cilju što efikasnijeg korištenja energije i zaštite okoliša.

11. Tokom Samita 13 prijestolnica centralne i jugoistočne Europe u Beogradu, gradonačelnik Komšić je sa g. Sinišom Malijem, gradonačelnikom Beograda razgovarao o uspostavljanju konkretnije suradnja između Sarajeva i Beograda u oblasti kulture, sporta a posebno među mladima koji nisu opterećeni prošlošću i spremni su surađivati u interesu oba grada.

12. Grad Innsbruck je izrazio spremnost da podrži pripreme i organizaciju EYOF-a, te učešće mladih sportista iz Sarajeva na 7. Međunarodnim dječjim zimskim igrama u Innsbrucku, od 11. do 16.01.2016.g.

13. Na poziv Grada Gedelea (Mađarska), šest učenika prvog razreda Srednje elektrotehničke škole za energetiku Sarajevo, u pratnji dva profesora, sudjelovali su u „Međunarodnom  kampu za mlade u Balatonlelle“ koji je održan na jezeru Balaton, u Mađarskoj, od 05. do 11.07.2015.g.

14. Grad Prato koji je pomogao Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo doniranjem sanitetskog vozila, izrazio je namjeru da pomogne rad Centra za aktivno i zdravo starenje Općine Novi Grad Sarajevo, doniranjem 3D printera koji bi unaprijedio informatičku sekciju i približio IT njegovim korisnicima – osobama treće životne dobi.

15. Tokom posjete gradonačelnika Sarajeva Dubrovniku na poziv gradonačelnika g. Andre Vlahušića, potekla je inicijativa da Grad Sarajevo postane punopravni član Mreže mediteranskih gradova, u čijem fokusu je povijesni i urbanistički razvoj grada.

16. Svakako moramo spomenuti posjetu Pape Franje Sarajevu i BiH, kako bi nam prenio poruku ohrabrenja i mira što znači da mi moramo imati mir u sebi, da se moramo sami sa sobom izmiriti da bi mogli graditi mir s drugima.

OBRAZOVANJE: S obzirom na činjenicu da investiranje u obrazovanje predstavlja budućnost svake zemlje, Grad Sarajevo je i, pored teške finansijske situacije, i u 2015.g. izdvojio 200.000 KM za STIPENDIRANJE 221 učenika osnovnih i srednjih škola putem Fondacije “Ikre”. Već 16 godina u kontinuitetu Grad stipendira Adnana Mevića, šestmilijarditog stanovnika planete Zemlje.

FINANSIRANJE USTANOVA KULTURE: Uoči zvaničnog otvaranja Zemaljskog muzeja sredinom septembra, gradonačelnik Komšić je zajedno s predstavnicima resornih ministarstava i općina, potpisao Memorandum o razumijevanju s ciljem podrške radu sedam ustanova kulture od općeg značaja i interesa za BiH za period 2016.-2018.g.

Tom prilikom sam istaknuo da ove ustanove ne samo da su od državnog značaja, već predstavljaju i simbol grada Sarajeva kao bh. prijestolnice. Sadržaje koje čuvaju i nude ove riznice naše materijalne i duhovne historije i kulture, Sarajevo čine glavnim gradom.

OLIMPIJSKI BAZEN OTOKA: Uprkos otežanom finansiranju Grada, funkcionisanje ovog javnog preduzeća nikada nije dovedeno u pitanje. Na bazenu djeluje 17 plivačkih klubova, šest vaterpolo, 10 neplivačkih i tri ronilačka kluba. Zabilježeno je preko 250.000 posjeta, kako članova klubova, tako i rekreativaca i polaznika škole plivanja. U školskoj 2014./2015.g. proplivalo je 3.050 učenika IV razreda. Održano je 12 međunarodnih i domaćih takmičenja u vaterpolu, plivanju i ronjenju.

Grad Sarajevo je i ove godine bio pokrovitelj Sedmog međunarodnog vaterpolo turnira „Sarajevo Champions Challenge 2015“. U sklopu projekta „Sarajevo-zdravi grad”, uspješno godinama realizujemo projekat unapređenja kvalitete života osoba starijih od 65 godina na Olimpijskom bazenu. Tokom 2015.g. 600 osoba je aktivno učestvovalo u ovom projektu.

SPORT: Grad Sarajevo je i ove godine podržao višestruke evropske, svjetske i olimpijske prvake u sjedećoj odbojci (bilo da je u pitanju oprema, avio-prijevoz, pojedinačne novčane nagrade ili drugi vid pomoći), koji su svojim uspjesima i zalaganjem doprinijeli promociji grada Sarajeva i BiH i pokazali se kao izuzetni sportisti i ljudi.

Gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo su u junu bili domaćini 2. međunarodne biciklističke utrke Sarajevo Grand Prix 2015. Utrka je okupila više od 70 biciklista-profesionalaca iz 14 zemalja regiona i Evrope. U utrci je također sudjelovalo 1.500 rekreativaca, koji su oborili Guinnessov rekord najduže biciklističke linije.

REGULACIONI PLANOVI: Gradsko vijeće je usvojilo tri regulaciona plana (Jarčedoli, Paromlinska i Mahmutovac), utvrdilo tri nacrta RP (Kanara i Stambena zona – područje Centar Sarajevo, s tim da se utvrđivanje Nacrta RP Sokolje očekuje na decembarskoj sjednici GV-a), te donijelo pet odluka o pristupanju izradi RP (Centar Novo Sarajevo, Švrakino selo – Mlakve, Alipašin Most VII, Reljevo, s tim da se usvajanje odluke o pristupanju izradi RP Gornje Telalovo polje I očekuje na decembarskoj sjednici GV-a).

PODRŠKA GRADA OSOBAMA SA INVALIDITETOM: Da Grad Sarajevo pokazuje poseban senzibilitet prema osobama sa invaliditetom, govori činjenica da je zajedno s Kantonom Sarajevo i Općinom Novi Grad, finansirao projekat s ciljem da se ozvuče semafori na četiri najfrekventnije raskrsnice u naselju Nedžarići, kako bi slijepe i slabovidne osobe mogle sigurno prelaziti ulicu i samostalno se kretati po gradu. Povodom toga, direktor Misije USAID-a u BiH g. Peter Duffy, prilikom susreta s gradonačelnikom prof. Komšićem, iskazao je spremnost da USAID podrži ovu aktivnost na području cijelog grada, uključujući i projekat postavljanja kosih rampi za invalidska kolica.

TURIZAM: Grad Sarajevo je s Direkcijom za puteve KS realizirao projekat postavljanja informativnih tabli (55) s nazivima tramvajskih stajališta na svim tramvajskim linijama na području grada.

I ove godine vodeći evropski i svjetski listovi pisali su o Sarajevu kao o sve značajnijoj turističkoj destinaciji. Izdvajamo britanski Guardian koji je objavio tekst o 10 evropskih gradova gdje možete otići za vikend. Na toj listi nije bilo Sarajeva. No, ubrzo je uslijedila reakcija čitalaca. Oni su dali svoje prijedloge koje je Guardian uvažio i napravio listu novih deset destinacija koje treba posjetiti. Na novoj listi Sarajevo je zauzelo četvrto mjesto za koje čitaoci ovog lista navode da oduzima dah. Američki magazin New York Times objavio je reportažu o Sarajevu u kojoj je, između ostalog rečeno da “posjetiti Sarajevo znači svjedočiti najvećoj tuzi i najvećem uspjehu moderne civilizacije”.

NACIONALNE MANJINE: Ove godine u Sarajevu su se po prvi put organizirali Dani nacionalnih manjina. Manifestacija je bila upriličena tri puta: Prvi Dan u martu, bio je posvećen tradicionalnim jelima i pićima, te je bila promovirana i Knjiga recepata tradicionalnih jela deset nacionalnih manjina koje žive u Sarajevu; Drugog Dana u junu predstavio se folklor nacionalnih manjina, a u sklopu Trećeg Dana u novembru nastojala se skrenuti pažnja na problem pronalaženja prostorija za rad ovih udruženja, kao i na potrebu za izgradnjom tzv. Kuće nacionalnih manjina u Sarajevu.

JAVNI DOČEK NOVE 2016. GODINE: Grad Sarajevo će po petnaesti put zaredom organizirati Javni doček Nove 2016. godine na Trgu djece Sarajeva, ispred BBI centra. Partneri Gradu su, kao i ranijih godina, Kanton Sarajevo i četiri gradske općine: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad. U organizaciji ove manifestacije Grad će imati podršku i od MUP-a KS, Turističke zajednice KS i medijskih pokrovitelja. Grad Sarajevo kao lider ovog projekta maksimalno će se angažovati da svima, koji se odluče ispratiti staru i dočekati Novu 2016. u bh. prijestolnici, i ovaj put pruži dobru zabavu i provod. Grad sa svojim partnerima poziva građane Sarajeva, građane iz drugih gradova i općina u BiH, te goste iz regije da dođu na Trg djece Sarajeva i da zajedno dočekamo Novu 2016. godinu.