U prostorijama Gradske uprave danas je upriličena promocija knjige „Imenik/adresar Čeha u Sarajevu 1910. godine“, koju je priredio književnik Valerijan Žujo, uz potporu Grada Sarajeva i Nacionalne i sveučilišne knjižnice BiH. Treće izdanje ove knjige svjedoči o brojnoj i dobro organiziranoj češkoj zajednici 1910. godine, čiji su članovi znatno doprinijeli razvoju i afirmaciji Sarajeva i Bosne i Hercegovine u svim područjima društvenog života. Na samom početku promocije, prikazan je kratki film „Sarajevska Vijećnica“ autora Valerijana Žuje, koji predstavlja svojevrsni omaže Karlu Paržiku, prvom projektantu ovog zdanja, nakon čega su se nazočnima obratili gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, voditeljica Odjela Starih i rijetkih knjiga i rukopisa pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici BiH, Muamera Smajić i književnik Valerijan Žujo.

Gradonačelnik Behmen je izrazio svoje zadovoljstvo što se baš u Gradskoj upravi održava promocija ove veoma izuzetne knjige. „U godini kada naš grad obilježava 550. godina svoga postojanja, ova knjiga još više dobiva na važnosti s obzirom da izuzetne zasluge u razvoju i afirmaciji Sarajeva, ali i cijele BiH, imaju Česi koji su u to vrijeme ovdje živjeli i radili kao umjetnici, trgovci, bankari, obrtnici… Kako tada, tako i danas ne samo Česi, već i predstavnici svih 17 nacionalnih manjina koliko ih živi u BiH, imaju nemjerljive zasluge, i predstavljaju izuzetno bogatstvo i simbol našeg grada i zemlje“, izjavio je gradonačelnik Behmen, istakavši i kako je Grad Sarajevo posvećen zaštiti prava nacionalnih manjina i njihovom slobodnom organiziranju, te svake godine u kontinuitetu financira projekte udruga 12 nacionalnih manjina koja djeluju u Kantonu Sarajevo.

Osvrnuvši se na nastanak i historijat Odjela pri NUB BiH, Muamera Smajić je nazočnima podcrtala važnost zbirke Starih i rijetkih knjiga za našu državu.

„Jedan od predstavnika ove vrijedne zbirke jeste i adresar kojeg danas promoviramo, dokument o brojnosti i jačini češke zajednice u Sarajevu, njihovom statusu i aspektu interesiranja. Važno je imati istraživače, pojedince kao što je Valerijan Žujo čiji će rad, nadamo se potaći svijest ostalih da još mnogo ovakvih neotkrivenih bisera prezentiraju javnosti i tako doprinesu uzdizanju kulturnih vrijednosti naše zajednice“, kazala je Smajić.

Književnik Valerijan Žujo je zahvalio Gradu Sarajevu i Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici što su imali sluha za izdavanje i promociju ove knjige.

„Ova zbirka je izuzetno rijetka knjiga, njeno prvo izdanje postoji u samo jednom primjerku koji se nalazi u Nacionalnoj knjižnici Češke, a njen autor je Jozef Zapeta. U njoj se nalazi nekoliko desetina zaslužnih Čeha čiji je udio u razvoju grada golem, pogotovo se izdvajaju neke izuzetne figure na koje nitko nije obraćao pozornost, koji su postigli velike rezultate. Ona govori koliko je Čeha bilo, čime su se oni bavili, gdje su živjeli, kako su bili organizirani. Zbirka može poslužiti za analizu i pisanje knjiga, te ostaje zadaća kompetentnim ljudima da istražuju o životima brojnih izuzetno važnih Čeha u Sarajevu“, rekao je Žujo.

Književnik Žujo je svoje obraćanje završio riječima: „Ponos ovog grada je što Sarajevo nije nikad bilo ksenofobično, primalo je ljude različitog porijekla i pogleda na život, uostalom, ovog grada ne bi ni bilo da nije tako“.