Prva-akademija-za-menadžment-u-kulturi-u-partnerstvu

Grad Sarajevo u partnerstvu sa Goethe-Institutom organizuje rad prve akademije za menadžment u kulturi od 7. do 12. maja ove godine. Cilj akademije je da potakne proces edukacije, kako onih koji već rade u kulturi i kulturnim institucijama, tako i onih koji imaju ambicije da se bave tim poslom – istaknuto je na danas održanoj press konferenciji na kojoj su se novinarima obratili zamjenik gradonačelnika Milan Trivić i direktor Goethe-Instituta BiH, Klaus Krischok.

 „Grad Sarajevo je pozdravio ideju Goethe-Instituta da se održi ova akademija, jer kod nas postoji potreba za razvojem kulturnog menadžmenta. Ova oblast ima perspektivu: važno je početi mijenjati način razmišljanja u ovoj oblasti i pokrenuti aktivnosti vezane za kreiranje kulturne strategije Grada, Kantona…“, kazao je zamjenik gradonačelnika Trivić.

 Za Goethe-Institut je bitno savjetovanje i organizovanje kulturnih institucija i kulturnih djelatnika“, kazao je direktor Goethe-Instituta BiH Klaus Krischok te iskazao uvjerenje da će rad prve akademije u Sarajevu biti uspješan i da će pokrenuti razmišljanja o važnosti educiranja kulturnog menadžmenta.

Sarajevo će pored Soluna, Bukurešta i Sofije, biti četvrti grad domaćin akademije. Pripremljen je zanimljiv program akademije, uz učešće vrhunskih predavača iz Njemačke, regije i BiH, koji će kroz radionice i forume prenijeti svoja znanja i iskustva. Teme prve sarajevske akademije su: strategija razvoja kulture, obezbjeđivanje prostora u kulturi, diplomatija u kulturi, zatim veće učešće publike i razvoj kulturne zajednice, te javno-privatno partnerstvo i sponzorstvo u kulturi. Lokacije na kojima će se održavati Akademija su: Vijećnica, Historijski muzej, sala Parlamenta, Ars Aevi, Bosanski kulturni centar i Narodno pozorište.

Učesnici današnje press konferencije podsjetili su da su Goethe-Institut i Grad Sarajevo uputili javni poziv za slanje prijava zainteresovanih. Broj mjesta je ograničen. Rok za slanje prijava je 25. april 2018. na e-mail adresu: ajla.eljsani-arnautlija@goethe.de

Dodatne informacije mogu se dobiti na web stranici www.goethe.de/ins/ba/bs/index.html