Prvi-međunarodni-nastup-Ars-Aevija-sa-umjetnicom

Instalacijom Zenica – trilogija bh. umjetnica Danica Dakić predstavljat će paviljon Bosne i Hercegovine na 58. Venecijanskom bijenalu 2019. godine.

Bit će to prvi međunarodni nastup Ars Aevija nakon osnivanja Javne ustanove Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi u februaru ove godine.

Ujedno ovo je i potvrda  angažmana aktuelne gradske administracije da se ovaj projekt od izuzetne važnosti za Grad i građane Sarajeva, konačno realizuje, a time i jedna od najvrijednijih umjetničkih kolekcija u regionu, trajno zbrine izgradnjom muzeja savremene umjetnosti po idejnom rješenju slavnog italijanskog arhitekte Renza Piana.

Umjetnički projekt Danice Dakić Zenica – trilogija, koji će premijerno biti prikazan na Bijenalu, bavi se bh. realnošću, istražujući povijesno, kulturno i industrijsko naslijeđe grada Zenice iz perioda jugoslavenskog modernizma u poslijeratnoj BiH.

Danica Dakić obrazovanje je stekla na Akademijama u Sarajevu, Beogradu i Düsseldorfu. Umjetnička praksa Danice Dakić seže od videa i filma do fotografije i instalacije. Izlagala je u brojnim grupnim izložbama. Njeni radovi se nalaze u javnim muzejskim
kolekcijama u Centru Pompidou (Pariz) i Fondaciji Generali (Beč/Salzburg), muzejima u Barceloni, Kasselu, Monaku, Bordeauxu, te u kolekciji Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi i Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.