Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji primio je danas Rudija Lofellsenda, koji je u Caritasu biskupije njemačkog grada Essena zadužen za odnose sa inozemstvom. „Instalacija pod nazivom \’putujući točak\’, koju su izradili umjetnici iz Essena, tokom maja ove godine obići će Essen, Peć i Istanbul, tri grada koja su proglašena evropskim glavnim gradovima kulture 2010. godine. „Putujući točak“ će se 9. i 10. maja zaustaviti u bh. prijestolnici. Izabrali smo Sarajevo zato što je on za nas evropski grad sa izuzetnom poviješću, živi primjer kako različite religije mogu zajedno živjeti, a i s obzirom na činjenicu da se Sarajevo namjerava također kandidirati za evropski glavni grad kulture – istaknuo je Lofellsend, koji je za vrijeme rata izuzetno pomagao BiH, a pogotovo Sarajevu i Tuzli.  

Inače, „putujući točak“ sa tri vjerska simbola: krstom, polumjesecom i Davidovom zvijezdom, predstavlja Abrahamovu karavanu ili Kulturnog anđela, s obzirom da je Abraham praotac naroda i vjera, te simbol zajedništva i povezanosti između hrišćanstva, islama i judaizma.

Planirano je da u periodu od 1. do 31. maja „putujući točak“ krene iz Essena, preko Peći, Sarajeva i Tuzle do Istanbula, a pri povratku iz Istanbula do Essena obiđe Beograd i Banju Luku.

Pozdravivši  ovu ideju, zamjenik gradonačelnika Kamočaji istaknuo je da će Grad Sarajevo podržati ovaj projekat, koji potvrđuje da umjetnost ujedinjuje i povezuje ljude.

Izvor: Odjeljenje za odnose s javnošću